Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Moi! Esimerkiksi Sammon kohdalla on nyt paljon puhuttu omien osakkeiden ostamisesta mitätöitäväksi, joten minua kiinnostaa, että vaikuttaako osakkeiden mitätöinti automaattisesti osakkeen hintaa nostavasti. Tietenkin omistusosuus ja sitä myöten toivottavasti osinkotuottokin siinä kasvaa, mutta jaetaanko esim. mitätöintiä edeltävän päivän markkina-arvo uudella pienemmällä osakemäärällä uuden arvon saamiseksi vai putoaako yhtiön markkina-arvo siitä, jolloin jäädään odottelemaan sitä, että markkinat nostavat osakkeen hinnan ns. oikealle tasolle. 

Inderesin kommentti 

Hei,

On kenties helpompi ajatella asiaa näin: omien osakkeiden osto ja mitätöinti vähentää osakemäärää. Se parantaa osakekohtaisia tunnuslukuja, esim. EPSiä eli osakekohtaista tulosta. Jos kaikki muut asiat kuten arvostuskertoimet pysyvät ennallaan, osakkeen hinnan pitäisi nousta. Automaattisesti omien nostot eivät osakekurssia nosta, esimerkiksi IBM on surullisen kuuluisasti ostanut ties kuinka monella kymmenellä miljardia omia osakkeita ja samalla osake on vain mörminyt. Omien osakkeiden osto on järkevää, jos osakkeita saa edullisesti. Se on vähemmän järkevää, jos itse bisnes kehittyy heikosti. 

T. Verneri