Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Mistä johtuu vakiintunut tapa että osakekohtaista osinkoa suhteutetaan aina osakekohtaiseen tulokseen (EPS) vaikka osingothan maksetaan (vapaasta) kassavirrasta ja/tai jakokelpoisista varoista taseessa. Esim. monen firman ohjeistuksessa on että maksetaan osinkoa xx% tuloksesta ja myös Inderesillä on ennusteissaan aina tuo osinko/tulos -%. EPS kuitenkin sisältää yrityksestä ja tilikaudesta riippuen isojakin kassavirtaneutraaleja eriä.

Inderesin kommentti 


Moi,

En ole täysin varma, mutta luulen että tapa tulee siitä, että kassavirta tuppaa heilumaan ajoittain voimakkaastikin investointien takia, kun tulos puolestaan on ehkä piirun verran stabiilimpi ja siksi ehkä paremmin osingonjakopolitiikan ”mittarin” perustaksi sopiva.

Totta on, että nettotuloksella tai EPS:llä ei osinkoja makseta, vaan ne maksetaan rahana ja siten osinkojen maksukykyä tulisi aina miettiä vapaan kassavirran tuottokyvyn kautta. Jos kassavirta ei riitä osinkojen maksuun ja yhtiö silti näin tekee, joutuu se ennen pitkää nostamaan lainaa osinkojen maksua varten. 

- Eemeli