Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Ostaako ennen osaria vai jälkeen?

Inderes Q&A 17.10.2019 10:06

Onko yleensä edullisempaa ostaa ennen osavuosikatsausta vai jälkeen? Mitä sanoo tutkimus, jos sitä on?

Inderesin kommentti 

Hei,

Tätä kysymystä pohtii moni sijoittaja ostopäätöstä miettiessään.

Tyypillisesti osakkeet nousevat, jos tulosjulkistus ylittää markkinan (eli analyytikoiden ja sijoittajien) odotukset. Osakkeet yleensä laskevat, jos tulos jää odotuksista. Kuitenkin, kurssireaktioon voi vaikuttaa muutkin seikat kuten yhtiön näkymät, mahdolliset ilmoitukset tehostustoimista jne. Ratkaisevaa onkin, miten odotukset yhtiön tulevasta tuloskehityksestä muuttuvat kvartaaliraportin jälkeen, ei välttämättä niinkään itse tulos.

Jos aikoo tulosjulkistuksen vaikuttaa oman ostopäätöksen ajoittamiseen, on sijoittajan tärkeä hahmottaa, mitä markkina ylipäätään odottaa tulokselta. Toinen hyvä seikka reaktiota pohtiessa on myös hahmottaa, kuinka paljon informaatiota tulosjulkistus tuo markkinalle. Esimerkiksi pieni yhtiö, joka raportoi tuloksensa sijoittajille kaksi kertaa vuodessa, tuo yleensä paljon uutta informaatiota sijoittajille tulosjulkistuksen yhteydessä.

Pelkästään uuden informaation tulo markkinalle voi nostaa pienen yhtiön kurssia, jos osakemarkkina on tehoton. Aiheesta löytyy tutkimuksia, mm. tämä, jossa todetaan, että ostamalla osakkeita, joilta on tulossa tulosjulkistus kuukauden sisään ja shorttaamalla niitä, joilta ei ole tulossa julkistusta, olisi tehnyt ylituottoa (eli pörssin keskimääräistä tuottoa parempaa tuottoa). Huom., yksityissijoittaja ei voi käytännössä tällaista ilman kustannuksia replikoida, joten tällainen strategia on hyvin teoreettinen.

Sen sijaan suurelle ja ennustettavalle bisnekselle yksi osavuosikatsaus ei välttämättä tuo kauheasti lisää tietoa sijoituskohteesta, jolloin kurssireaktiokin voi olla vaimea tai olematon.

Tavallisen säästäjän kannalta osaketta kannattaa ostaa silloin, kun se täyttää oman tuottovaatimuksen ja omat sijoituskriteerit. Mitä pidempi aikahorisontti, sitä pienempi merkitys yhdellä tulosjulkistuksella on. Yksittäisen osakkeen kohdalla kurssireaktion veikkaaminen tulosjulkistuspäivälle on lähes puhdasta spekulointia suurimmassa osassa tapauksista.

Toivottavasti tästä oli apua.

Terveisin,

Verneri ja Petri A.