Löytyykö pitkän aikavälin dataa tai näppituntumaa ostopäällikköindeksin ja pörssi-indeksien välisestä korrelaatiosta?
Moikka,
ja kiitos kysymyksestä! Ostopäällikköindeksit ovat laajalti seurattuja sijoittajien keskuudessa, koska ne kertovat suhteellisen lyhyellä julkaisujänteellä faktaa siitä, missä taloudessa mennään. Ostopäällikköindeksit ovat myös historiassa onnistuneet ennustamaan bruttokansantuotteen muutoksia suhteellisen hyvin (ks. kuvio).
Mutta kuten hyvin tiedämme, pörssi ei suoraan ole talous pienoiskoossa, joten vaikka ostopäällikköindeksit talouskasvun kanssa käsi kädessä kulkevatkin, korrelaatio pörssi-indeksien kanssa on eri juttu. Valitettavasti en suoraan löytänyt tutkimuksia pörssi-indeksien ja ostopäällikköindeksien välisestä korrelaatiosta, joten on tyytyminen näppituntumaan. Euroalueen datapuutteista johtuen keskityn Yhdysvaltoihin, jossa laajalti seuratusta teollisuuden ISM-indeksistä on tarjolla pidempää aikasarjaa. Vertailukohdaksi otin S&P 500 -indeksin.
Kuten alla olevasta kuviosta näkyy, kummassakin muutos-% vuodentakaisesta kulkee melko hyvin rinnakkain ja näkyy kuviossa myös viimeaikainen pörssilasku sekä teollisuuden tilanteen heikentyminen. Samankaltaisia yhtäläisyyksiä on havaittavissa palvelualojen ISM-indeksissä ja S&P 500:ssa, tosin viime kuukausina pörssi on sukeltanut palvelualojen tunnelmia enemmän. Vielä kolmanneksi otan vertailuun Helsingin pörssin konepajoista kootun indeksin ja teollisuuden ISM-indeksin ja jonkinlainen yhteys on loydettävissä näidenkin välillä. Suuntaa-antavasti voi siis näihin talousindikaattoreihin suhtautua, mutta suoria ennusteita en lähtisi ostopäälliköiden tunnelmien perusteella laskemaan.
Yst. terveisin,
Marianne