Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Terve, Mietin Suomalaisten pääomarahastotalojen P/E-lukuja, ja en osaa määritellä mikä on kallis tai ei. Vaikka ovat finanssitaloja, niin mielestäni on hyväksyttävää että P/E korkeampi kuin "klassissilla" varainhoitajilla jotka ovat hyvin syklisiä. Jos kuitenki tsekkaa näitä kotimaisia (esim. Capman, EQ), ovat P/E-luvut vuodelle 2019 tasolla 23 teidän ennusteiden mukaan. Aika korkeat, tai normaalia private equity -talolle? Tiedän että Capmanille ladattu kovat odotukset ensi vuodelle joten ei ehkä paras esimerkki, mut yleinen vastaus kelpaa myös. Thänks!

Inderesin kommentti 

Moi,

Lähtökohtaisesti asia on juurikin näin, eli pääomarahastoihin keskittyneiden varainhoitajien voidaan katsoa ansaitsevan perinteisiä varainhoitajia korkeammat arvostuskertoimet liiketoiminnan paremmasta ennustettavuudesta johtuen. Painottaisimme tässä yhteydessä vielä, että asia on näin vain lähtökohtaisesti, sillä hyväksyttävään arvostustasoon vaikuttavat myös monet muutkin tekijät ja esimerkiksi yhtiöiden riskiprofiilit voivat poiketa toisistaan huomattavastikin. Esimerkiksi Titanium on periaatteessa mainitsemasi pääomarahastotalo, mutta sen riskitaso on hyvin korkea johtuen yksittäisen tuotteen suuresta merkityksestä.

Hyvin karkeasti voidaan sanoa, että täysin perinteiseen varainhoitoon nojaavan toimijan normaalia tulostasoa tulisi hinnoitella suhteellisen matalalla P/E-kertoimella (~11-13x) johtuen syklisyydestä. Puolestaan täysin private asset (tai pääomarahasto) omaisuusluokkiin nojaavaa taloa pitäisi normaalilla tuloksella hinnoitella näkemyksemme mukaan selvästi korkeammilla kertoimilla (14-16x). Noissa kertoimissa on hyvä muistaa, että yhtiöt eivät koskaan ole näin yksinkertaisia, vaan niiden kasvunäkymät, riskitasot yms. vaikuttavat oleellisesti hyväksyttävään arvostustasoon. Lopuksi on hyvä myös muistuttaa, että hyväksyttävän arvostustason määrittäminen on aina vähintään jossain määrin subjektiivista (lue mututuntumaa). : )

Finanssisektorin arvostustaso on noussut viime kuukausina suhteellisen voimakkaasti ja CapManin ja eQ:n vuoden 2019 ennusteidemme mukaiset P/E-luvut ovat jo varsin korkeat. CapManin vuoden 2019 tulos jää suhteellisen vaisuksi merkittävien voitonjako-osuustuottojen ja Hallinnointiliiketoiminnan tulosparannuksen siirtymisestä johtuen, mikä osaltaan selittää korkeaa 2019e P/E-lukua. eQ sen sijaan tulee tekemään kuluvana vuonna erinomaisen tuloksen Amanda IV-rahaston voitonjako-osuustuottojen siirtymisestä huolimatta. eQ:n arvostustaso on noussut kuitenkin hyvin voimakkaasti ja näkemyksemme mukaan kurssi hinnoittelee jo täysimääräisesti lähivuosille ennustamamme tuloskasvun.

Terveisin,

Sauli ja Matias