Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Pankin kaatuminen: Sijoittajansuoja

Inderes Q&A 18.01.2022 9:55

Moi. Jos pankki ajautuu konkurssiin, miten käy pankin asiakkaiden osakkeille ja muille arvopapereille?

Inderesin kommentti 


Hei!

Toivottavasti tällaisia tapauksia ei tule kenellekään koskaan vastaan. Mutta mikäli näin kävisi ja pankki ajautuisi konkurssiin, yksityissijoittajan sijoitukset olisivat turvattu, koska ne eivät kuulu konkurssipesään. 

Jos pankki lainvastaisesti olisi kuitenkin sekoittanut asiakkaan varat omiinsa, apuun tulisi Sijoittajien korvausrahasto. Se turvaa 90 prosenttia sijoittajien saamisista, kuitenkin enintään 20 000 euroa. 

Esimerkki: Yksityissijoittaja A:lla on 20 000 euron arvoinen salkku pankissa ja hänelle selviää, että pankki on sekoittanut hänen varansa omien varojensa kanssa. Sijoittaja hakee Finanssivalvonnalta korvausta, jonka suuruus on 90 %:n periaatteella 18 000 euroa. Mikäli sijoittajan salkun arvo olisi ollut esimerkiksi 50 000 euroa, hänelle korvattaisiin enimmäissumman mukainen 20 000 euroa. Korvauksen suuruus lasketaan arvopaperien sen päivän markkina-arvon mukaan, jolloin Finanssivalvonta teki korvausvelvollisuudesta päätöksen tai palveluntarjoaja asetettiin selvitystilaan, yrityssaneeraukseen tai konkurssiin. Aikaisempi päivä ratkaisee.

Korvausrahastoon kuuluvat kaikki suomalaiset sijoituspalveluja tarjoavat yritykset. Ulkomaisten palveluntarjoajien tapauksessa asiain laita kannattaa tarkistaa. Esimerkiksi Nordnet kertoo sivuillaan, että sen asiakkaiden rahoitusinstrumentit ovat erillisiä Nordnetin omista varoista ja muiden asiakkaiden varoista. Poikkeustilanteiden varalle asiakkailla on Nordnetin mukaan Ruotsin lain mukainen lisäsuoja eli hänellä on oikeus 250 000 kruunun enimmäiskorvaukseen (noin 25 641 € vaihtokurssilla 9,75 SEK/€), jos Nordnet on maksukyvytön eikä asiakkaan arvopapereita saada palautetuksi.

Hesari kirjoitti joulukuussa 2018, että vuonna 1998 perustettu Sijoittajien korvausrahasto ei ole maksanut vielä yhtään korvausta. "Rahaston mukaan tämä johtuu siitä, että sijoituspalveluyritykset ovat pitäneet omat ja asiakkaiden varat erillään."

t. Antti J.