Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

P/EV arvostuksen mittarina

Inderes Q&A 30.03.2020 1:38

Onko mitään järkeä käyttää P/EV eli price-to-enterprice value -kerrointa hahmottaessa yrityksen arvostusta verrattuna sen historialliseen arvostukseen tai verrokkeja vastaan? Oma ajattelu tässä taustalla on se, että näkee huomioidaanko firman nettovelkaisuutta/-kassaa sitä arvostaessa. Miten tämä vertautuu käytettävyydeltään muihin EV-pohjaisiin kertoimiin (EV/EBIT, EV/EBITDA)? Miksi tämä olisi parempi/huonompi kuin em. kertoimet? Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Toinen kysymys: Varmaan fiksumpaa on tuossa korvata p-elementti MCAPilla.

Inderesin kommentti 

Hei,

Tuollaista "P/EV" tai "MCAP/EV" -mittaria ei käsittääkseni käytetä.

P eli price viittaa osakkeen hintaan. MCAP eli market cap eli markkina-arvo koko firman osakekannan arvoon, eli osakkeiden lukumäärä kertaa osakkeen hinta P.

EV (enteprise value) taas huomioi myös velat ja kassan. Kannattaa lukea täältä lisää Sijoituskoulusta https://www.inderes.fi/fi/mika-enterprise-value-eli-ev-enta-evebit-ja-evebitda

Jos markkina-arvo on korkeampi, kuin EV eli suomeksi yritysarvo, on yhtiöllä enemmän kassaa ja likvidejä varoja, kuin velkaa. Jos vuorostaan yritysarvo on korkeampi kuin markkina-arvo, on yhtiöllä vastaavasti velkaa enemmän kuin kassaa ja likvidejä varoja.

Terveisi

Verneri