Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Pisteluku 10 000 rikki OMXH

Inderes Q&A 20.06.2017 13:36

Hei OMXH saavutti juuri rajapyykin 10 000 pistettä, jossa se oli viimeksi vuonna 2008. Miten pisteluku lasketaan? Jos viimeksi sijoitti 10 000 pisteen kohdalla indeksiin niin onko sijoituksen arvo muuttunut. Lasketaanko osingot mukaan? Voiko pisteluvusta laskea tuoton?

Inderesin kommentti 

Hei, olemme kirjoittaneet indekseistä Inderes Sijoituskoulussa täällä https://www.inderes.fi/inderes-sijoituskoulu-mika-indeksi

Indeksit mittavaat käytännössä osakemarkkinan arvoa ja arvonmuutoksia. OMXH:ssa on mukana pörssin päälistan kaikki osakkeet niiden omalla painollaan eli markkina-arvolla painotettuna: mitä suurempi yhtiö markkina-arvoltaan, sitä suurempi paino indeksissä on. OMXH ei huomioi mukaan osinkoja vaan mittaa pelkkiä osakkeiden hinnanmuutoksia. Indeksille lätkäistiin alkuarvo 1000 28.12.1990. OMXH CAP GI mittaa mukanaa myös osingot, ja tämä painorajoitettu indeksi onkin noussut jo reilusti yli edellisten huippujensa. Siinä on Nokian paino myös rajoitettu, mikä selittää osaltaan indeksin parempaa menestystä suhteessa OMXH:on. 

Kympit paukkuu: Jos sijoitti viimeksi 2008 indeksiin jonkun indeksirahaston kautta, on kuitenkin tänä aikana saanut osingot käteen (ellei indeksirahasto ole niitä uudelleensijoittanut). Nimellisesti sijoittaja olisi kuitenkin vasta päässyt omilleen, ja inflaatio huomioiden hänen ostovoimansa olisi pienempi kuin 2008. Voit laskea tuostakin pisteluvusta ja indeksistä tuottoja, mutta parempia verrokkeja on kenties juuri tuo osingot huomioiva OMXH CAP GI-indeksi.