Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Hei Viime viikkojen meno pörssissä on ollut melkoista rallia ja ilmeisesti voidaan jo puhua härkämarkkinasta. Toisaalta yleisesti taloudessa ollaan laskussa ja koronan vaikutuksesta valtioiden BKT lukuihin ei ole saatu vielä vahvistusta. Toisekseen korona tekee vielä voimistuva tuhoa USA:ssa. Niin onko pörssin voimakkaaseen kasvuun järjellistä syytä vai onko kyseessä kuolleen kissan pomppu? 

Inderesin kommentti 

 

Hei,

Osakemarkkinat katsovat eteenpäin ja kurssiliikkeet ovat monesti irrallaan reaalitalouden indikaattoreiden nykyhetken kanssa. Yhdysvaltain pääindeksit laskivat lähes suoraan alas noin 30 %, minkä jälkeen nähtiin voimakas karhumarkkinaralli, jota voitaisiin sanoa periaatteessa myös uudeksi härkämarkkinaksi kurssien noustua yli 20 % edelliseltä pohjalta. Toisen koulukunnan mukaan härkämarkkina alkaa vasta, kun edelliset huiput on ylitetty, mutta sillä nyt ei ole tässä merkitystä. Joka tapauksessa myös karhumarkkinoissa on todella voimakkaita ralleja ylöspäin, joten tämä ei sinänsä ole ihmeellistä – liikkeen nopeus oli kuitenkin poikkeuksellinen sekä alas että ylös.

Yleisesti markkinoiden tämän hetken liikkeitä ei voi kuitenkaan perustella tämän hetken reaalitalouden kehityksellä. Uskoisin markkinoiden innostuneen enemmänkin voimakkaasta elvytyksestä ja sen tuomasta optimismista siitä, että koronapandemiasta voitaisiin selvitä vähin pysyvin vaurioin. Lisäksi monet sijoittajat selvästi ajattelivat, että osakemarkkinat olivat ylireagoineet tilanteeseen jo aiemmin. Monet varmasti muistelevat esimerkiksi vuoden 2018 lopun nopeaa V:n muotoista elpymistä osakemarkkinoilla, mikä varmaan rohkaisee härkiä ja pelottaa karhuja. Ovatko nämä positiiviset ajatukset markkinoista sitten oikeita tulkintoja tilanteesta - siinäpä onkin hyvä ja vaikea kysymys.

Järjellisiä syitä nousuun sinänsä on, koska pahimmillaan markkinoilla näkyi todella huolestuttavia merkkejä, kun esimerkiksi velkamarkkinoilla tilanne oli pahimmillaan todella heikko. Riskipreemiot nousivat hurjasti ja likviditeetti katosi, mikä oli vakava uhka myös systeemikriisiä ajatellen. Käsittelimme asiaa tuoreessa InderesPodissa. Inderesillä ei ole näkemystä Yhdysvaltain osakeindeksien suuntaan tai oikeaan tasoon, mutta valuaatioiden puolesta Yhdysvaltain pääindeksit eivät mielestämme tällä hetkellä ole halpoja ja osakemarkkinat hinnoittelevat suhteellisen positiivista skenaarioita talouden suhteen: varsin nopeaa talouden elpymistä eikä merkittäviä pysyviä vahinkoja. Tämä on meidän tulkintanne, joka voi tietysti olla myös väärä. Absoluuttista totuutta asiasta ei liene olemassa.

Onko tämä siis kuolleen kissan pomppu? Tässä siirryn voimakkaasti spekuloinnin puolelle, koska kenellekään ei ole tähän varmaa vastausta. Tällä hetkellä olen kuitenkin itse taipuvainen uskomaan, että Yhdysvaltain osakemarkkinat tulevat ainakin testaamaan tuoreita pohjia uudelleen, koska koronaviruksen aiheuttama taloudellinen taantuma tulee heijastumaan voimakkaasti pörssiyhtiöiden tuloksiin ja aiheuttamaan merkittäviä ongelmia erityisesti velkaantuneille yhtiöille myös Yhdysvalloissa (velkamarkkinat hinnoittelevat edelleen merkittävää määrää konkursseja). Ilman uusia toimenpiteitä olisin varsin luottavainen tämän kehityskaaren suhteen ja väittäisin tätä kuolleen kissan pompuksi, mutta uusia toimenpiteitä tulee erittäin todennäköisesti nopeaa tahtia, kun sekä Fed että Yhdysvaltain valtio pyrkivät parhaansa mukaan estämään talouden vaurioita. Lisäksi koronaan liittyviin skenaarioihin liittyy tietenkin poikkeuksellisen paljon epävarmuutta, ja esimerkiksi suhteellisen tehokkaan lääkehoidon löytäminen voisi muuttaa kuvaa oleellisesti. Rokotteen saaminen ei ole lyhyellä aikavälillä realistista, mutta olemassa olevien lääkkeiden hyödyntäminen hoidossa olisi ainakin teoriassa mahdollista.

Yleisesti ottaen osakemarkkinat ovat yleensä suhteellisen fiksuja hinnoittelemaan tulevaisuuden kehitystä ainakin siinä määrin, että markkinoita on vaikea voittaa. Tästäkin syystä liian voimakkaita näkemyksiä nykytilanteessa kannattaa mielestäni välttää. Oma näkemykseni tällä hetkellä on kuitenkin, että Yhdysvalloissa hinnoitellaan todennäköisesti liian optimistista skenaariota koronaviruksen aiheuttamasta tuhosta talouteen. Tulevaisuudessa tiedämme, olinko pahastikin väärässä. 

Korostan vielä loppuun, ettei tämä ole Inderesin virallinen näkemys asiasta. Keskitymme omassa tutkimuksessamme Helsingin pörssiin, jossa tilanne on erilainen erityisesti arvostustasojen osalta. Lisäksi meidän arviomme lähtevät aina yksittäisistä yhtiöistä (osakkeista), ja markkinanäkemyksemme rakennetaan yhtiötasolta ylöspäin eikä ylhäältä alaspäin (makro/markkinanäkemyksestä yhtiötasolle). Inderesin suositusjakauma, joka näkemystämme parhaiten kuvastaa, on alkanut kurssilaskun myötä kääntyä asteittain positiivisempaan suuntaan. Lähdimme kuitenkin tähän tilanteeseen erittäin negatiivisesta asennosta (eli meillä oli poikkeuksellisen paljon negatiivisia suosituksia suhteessa positiivisiin) ja jakaumamme on edelleen painottunut negatiiviselle puolelle.

Hyviä sijoituksia,

Juha