Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Qt:n riippuvuus suhdanteista

Inderes Q&A 20.05.2019 14:33 Qt

Moi, kuinka suhdanneriippuvaiseksi arvioisitte Qt Groupin?

Inderesin kommentti 

Tässä näkemyksemme Qt:n suhdanneriippuvuudesta pessimistisestä ja optimistisesta näkökulmasta:

​Pessimistinen näkökulma:

Qt on riippuvainen etenkin suurten asiakkaiden tuotekehityshankkeista sekä suurista lisenssikaupoista. Taantuma voisi pakottaa yhtiön asiakkaita jarruttamaan tai lakkauttamaan tuotekehityshankkeita, millä olisi negatiivinen vaikutus yhtiöön ja lisenssikauppoihin. Yhtiön ansainta on jakelulisenssien myötä osin riippuvainen myös siitä, miten paljon sen asiakkaiden lopputuotteet myyvät. Siten taantuma vaikuttaisi myös tätä kautta negatiivisesti yhtiöön.

Optimistinen näkökulma:

Qt:lla on taustallaan digitalisoitumisen myötä niin voimakas kysyntäajuri, että tämä ajuri tulee kantamaan liiketoiminnan kasvussa läpi taantumankin. Qt:n teknologian kysyntää ajavat ajurit etenevät, vaikka talous hidastuisi (mm. raudan halpeneminen ja sitä kautta kosketusnäyttöjen yleistyminen eri laitteissa, sekä uusien digitaalisten palveluiden kytkeytyminen laitteisiin). Yhtiön asiakkaat eivät voi jarruttaa kehityshankkeitaan, koska monilla ne niin ovat kriittisiä tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta. Lisäksi Qt:n asiakaskunta ja asiakastoimialat ovat varsin hyvin hajautettuja, ja ylläpitotuotot (36 % liikevaihdosta) tuovat vakautta myyntiin. Näiden kahden näkökulman summana kallistumme itse hieman optimistisemmalle kannalle suhdanneherkkyydessä, mutta emme missään nimessä pitäisi yhtiötä immuunina taantumalle.

Terveisin,

Mikael

Yhtiön kommentti 

Kiitos hyvästä kysymyksestä!
Haluaisin vielä lisätä, että taantumassa yritykset hakevat entistä aktiivisemmin mahdollisuuksia tehokkuuden parantamiseen. Qt auttaa eri toimialueilla toimivia yrityksiä saamaan tuotteensa nopeasti markkinoille siksi, että Qt:lla ohjelmoiminen on nopeaa. Kustannussäästöjä muodostuu siitä, että samaa koodia voidaan käyttää eri käyttöjärjestelmissä, prototyyppien tekeminen on nopeaa ja työnkulku ohjelmoijien ja suunnittelijoiden kesken on sujuvaa. Ajan myötä tehokkuutta muodostuu myös kehityskulujen pienenemisestä ja siitä, että käyttökokemus ohjelmoijille on hyvä. Toisin sanoen Qt:lla koodaamisen oppii varsin nopeasti ja Qt:ssa on valmiita kirjastoja ja työkaluja, joilla voi nopeasti tehdä valmiita ohjelmistoja.
Virpi