Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Rahastojen toiminta ostotarjouksessa?

Inderes Q&A 10.09.2020 10:35

Hei. Aloin miettimään tämän case Neles yhteydessä, miten rahastot toimivat ostotarjouksen suhteen? Aktiivisissa rahastoissa varmaankin salkunhoitaja tekee ratkaisun hyväksymisen suhteen. Mutta miten indeksirahastot reagoivat?

Inderesin kommentti 

Moi,

Tämä on hyvä kysymys ja minulla ei ole tähän varmasti oikeaa vastausta indeksirahastojen osalta. Aktiivisissa rahastoissa salkunhoitaja totta kai tekee päätöksen oman harkintansa mukaan. Käsitykseni mukaan indeksirahaston tulisi pyrkiä seuraamaan indeksiä, eli sen tulisi omistaa osaketta niin kauan kun osake on indeksissä ja painoarvo määrittyy indeksin mukaisesti. Tämä tarkoittaisi myös, että ostotarjous hyväksytään sitten kun yhtiö poistuu indeksistä (tai vaihtoehtoisesti osake myydään, jos osake tippuu indeksistä ennen lunastusajan päättymistä). Varmasti eri rahastoyhtiöllä on tässä eri sääntöjä ja käsitykseni mukaan valtaosa rahastoyhtiöistä voi myös poiketa normikäytännöstä poikkeusoloissa. Esim. tilanteessa missä ostettavan yhtiön osakkeen kurssi nousee ja osaketta on vähän tarjolla (Neles) johtuen valtakamppailusta, voi hyvin olla, että indeksirahasto ei osta osaketta, vaikka sen paino nouseekin.

Lähtökohtaisesti indeksirahaston tulisi kuitenkin pysyä näissä erikoistilanteissa mahdollisimman neutraaleina, sillä muutenhan koko indeksituotteen idealta putoaa pohja pois.

-Sauli