Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Rajusti nousseiden yhtiöiden kurssit

Inderes Q&A 13.08.2021 11:20

Kuinka käy yleensä voimakkaasti kasvaneen yrityksen kurssille, kun kasvu tasaantuu normaaliksi. Esimerkkinä Harvia, kurssi on noussut rajusti, mutta historian valossa, tasaantuuko näissä kurssi tasolle x ja jatkaa normaalia rauhallista kasvuaan jos asiat menee kuin ennen vai tippuuko nämä rajusti kasvaneet yleensä -20, - 30 % ? ja jatkaa siitä normaalia menoaan? Harvia oli helppo esimerkki nykyhetkellä, vaikka se ei ole tämän kysymyksen ydin, vaan rajut nousijat yleisesti.

Inderesin kommentti 

Hei,

Melkoisen paha kysymys, nämä kun on niin yksilötapauksia!

Yleisesti ottaen voisi todetta, että pitkässä juoksussa osakkeen kurssi tuppaa seuraamaan yhtiön tuloskehitystä ja tuloskehityksen laatua. Laadulla viittaan siihen, että mikäli esimerkiksi tulostason riskisyys vähenee kokoluokan kasvaessa, ovat sijoittajat yleensä valmiimpia maksamaan tuloksesta aiempaa kovempia kertoimia. Tässä vastapuolella painaa kertoimia se seikka, että kun kasvu hidastuu siitä ei kannata maksaa enää niin paljoa. 

Kasvuyhtiöiden elinkaari on stereotyyppisesti sellainen, että aluksi kasvetaan lujaa pienestä suuremmaksi ja sen jälkeen kasvu tasaantuu. Sitten mörnitään (ei olla enää kasvuyhtiö...), maksetaan osinkoa ja lopulta kuihdutaan pois. Jos osakekurssi seuraisi tätä kaarta kiltisti, niin aluksi tosiaan nähdään rajua nousua ja korkeampia arvostuskertoimia, mutta sitten kurssikehitys rauhoittuu ja kertoimet normalisoituu yhtiön muuttuessa hitaan kasvun "aikuiseksi." Esimerkiksi amerikkalaisen vähittäiskauppias Walmartin osakekurssi (huom. logaritminen asteikko) kuvaa melko hyvin päräyttävän kasvuvaiheen aikuistumista hissukseen eteneväksi mastodontiksi:

Sitten on kauheasti liikkuvia osia.

Esimerkiksi, mitä jos kasvuyhtiön osake on jo matkan alussa arvostettu aivan tappiin? Voi olla, ettei osake juuri jaksa nousta enempää vaan pikemminkin raju kasvu ei näy osakkeen hinnassa juuri ollenkaan kun arvostuskertoimia sulatellaan hissukseen.

"tippuuko nämä rajusti kasvaneet yleensä -20, - 30 % ? ja jatkaa siitä normaalia menoaan? "

20-30 % pudotukset osakkeissa silloin tällöin on ihan normaalia muutenkin. Törmäsin eilen osuvaan tviittiin jossa muistutettiin, että esimerkiksi 2000-luvun pikaruokamarkkinan menestyjä Chipotle on nähnyt osakekurssinsa korjaavan jopa 60-75 % jokusen kerran! Kokonaistuotto on silti ollut >4000 % listautumisesta lähtien.

Rajut kurssiliikkeet ovat siis täysin normaaleja. Kasvuyhtiöillä liikkeet tuppaavat olemaan rajuja, kun sijoittajat joutuvat hieman arvailemaan kasvun voimakkuuden kulmakerrointa pitkälle tulevaisuuteen. Kun arvailee yhtiön tilaa kymmenen vuoden päähän ja iso osa osakkeen arvostuksesta perustuu kaukana oleviin kassavirtoihin, on jo pienetkin viilaukset kasvuodotuksissa massiivisia tämän päivän rahassa. 

On myös hyvä tiedostaa, että joskus sijoittajat yliarvioivat kasvua rajustikin ja kasvuyhtiön kasvun hidastuessa odotettua nopeammin voi kurssi rysähtää reilusti eikä se edes palaudu. Normaalin paikallaan polkevan yhtiön osakekurssi ei pörssissä ole kovin maireaa katseltavaa pitkässä juoksussa. Toisaalta jotkut yhtiöt ne vaan jaksavat keksiä uusia kasvuajureita melkein "loputtomasti". Tunnetuimpia lienevät suuret teknojätit kuten Amazon, Google tai Facebook joiden kasvua on melkein kroonisesti aliarvioitu läpi 2000-luvun. Isommassakin kokoluokassa ne ovat silti pystyneet 10-30 % kasvuun vuosittain. 

Toivottavasti vastaus herätti ajatuksia.

Terveisin,

Verneri