Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Rakennusalan tulevaisuus

Inderes Q&A 01.06.2017 8:00

Nousukauden päällä ollessa myöskin rakentaminen on lähtenyt kovaan lentoon. Lehto Group on kasvanut kovaa vauhtia ja asuntotuotanto on voimissaan. On kuitenkin alettu jo puhumaan asuntomarkkinan ylikuumentumisesta, uudesta asuntokuplasta ja asuntomarkkinoiden vääristymisestä varsinkin pienten asuntojen osalta. Minkälaisina näette isojen rakennusyhtiöiden tulevaisuuden?
Toinen kysymys. Millaisena näette Lehto Groupin tilanteen? He tekivät vasta uuden yritysnoston, jolla saadaan lisää kapasiteettia elementtituotantoon. Mietityttää onko heillä nyt jo vaikeuksia toimittaa riittävä määrä elementtejä, vai onko tämä tulevaisuutta silmällä pitäen tehty investointi? Voiko tämä vaikuttaa Lehto Groupin uusi tehdasinvestointi ja tilanne Lehdon kannattavuuteen.

Inderesin kommentti 

Hei

Rakennusmarkkinoilla on nyt kova vauhti päällä ja asuntoaloitusmäärät ovat korkeimmillaan pitkään aikaan. Mielestämme markkinalla ei voi puhua kuitenkaan ylikuumentumisesta, sillä asuntojen hintojen ja vuokrien kehitys on ollut maltillista ja rakennusliikkeiden myyntivarastot painuneet mataliksi. Hyvä kysyntä johtuu nähdäksemme siitä, että asuntoja ostavat tällä hetkellä aktiivisesti niin instituutiosijoittajat, yksityissijoittajat, kuin kuluttajatkin. Sijoittajille asunnot ovat tarjonneet muihin kiinteistösijoitusmuotoihin nähden hyvän tuoton, suhteellisen matalalla riskillä. Kuluttajien ostovoiman kehitys on ollut viime vuosina heikkoa, mutta matala korkotaso on tukenut asuntojen ostokykyä. Lisäksi asuntorakentajat ovat muokanneet tarjontaansa vastaamaan paremmin markkinaolosuhteita (pienehköjä asuntoja, liikenneyhteyksien varrella, kasvukeskuksissa).

Keskisuuret ja pienet asuntorakentajat ovat tuoneet kaivattua kilpailua rakennusmarkkinaan, mutta suurilla rakennusliikkeillä on silti etulyöntiasema, kun puhutaan kaupunkikeskuksiin rakennettavista suurista aluehankkeista ja kokonaisuuksista. Tulevaisuudessa odotamme aloitusmäärien laskevan nykyistä alemmalle tasolle, mutta historiallisesti katsoen odotamme volyymien säilyvän korkealla. Lehto Group ei ole aktiivisessa seurannassamme, mutta yleisellä tasolla voimme sanoa, että yhtiön vahva kasvu vaatii myös jatkuvaa tuotantokapasiteetin kasvattamista, ja yritysosto tarjoaa siihen nopean väylän.