Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Ymmärrän, että on tärkeää tuntea yhtiö mihin on sijoittamassa, ja tehdä oma arvio yhtiön tilanteesta ja näkymistä. Osakeanalyytikot kuitenkin seuraavat yhtiöitä työkseen, ja luultavasti harvalla piensijoittajalla on resursseja tehdä valistuneempia arvioita yhtiöistä kuin analyytikoilla. Mitä vikaa on siinä, että lukee vaikka Inderesistä ja Kauppalehdestä analyytikoiden suositukset ja säätää salkkuaan sen mukaan? Onko jokaisen sijoittajan kirjoittamaton velvollisuus yrittää voittaa markkinat?

Inderesin kommentti 

Hei.

Me olemme iloisia, jos seuraat Inderesin suosituksia. Siksi tätä työtä tehdään, että sijoittajat saavat meiltä hyviä ideoita sijoittamiseen ja laajat analyysimme antavat valistuneelle sijoittajalle kattavan kuvan yhtiöistä.  Suositukset ovat kuitenkin yleisiä, sillä tämä ei ole henkilökohtaista sijoitusneuvontaa, mikä on eri juttu ja tiukasti säädeltyä toimintaa. Täten jokaisen sijoittajan tulee miettiä omaa  elämäntilannettaan ja riskinsietokykyään pohtiessaan salkun seuraavia siirtoja. 

Pitkässä juoksussa markkinan voittavien sijoittajien määrä on pieni vähemmistö, mutta tässä suhteessa piensijoittajalla on etua esimerkiksi suuriin instituutioihin nähden joita koko ja raskas sääntely sekä säännöt rajoittavat. Pidämme markkinan voittamista mahdollisena hyvinkin, muuten tätä työtä ei tehtäisi :) Jos sijoittaa yksittäisiin osakkeisiin, olisi luonteva päämäärä yrittää voittaa myös markkina (eli vertailuindeksin), sillä markkinatuoton miinus kulut saa vaivatta ostamalla passiivisia indeksirahastoja. Toki sijoittajilla on motivaatioita ja päämääriä erilaisia varmasti yhtä paljon kuin on sijoittajiakin, joten kiveen hakattu sääntö tuokaan ei ole.