Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Hei, Harvian kyydissä olemme saaneet nauttia varsin lämpimistä löylyistä viimekuukausina... Millaisia mahdollisia liiketaloudellisia vaikutuksia Harviaan kohdistuu alkaneen nCoV-koronavirusepidemian johdosta lyhyellä ja pitkällä aikavälillä... a) epidemian jäädessä lyhytaikaiseksi ja ohimeneväksi tai b) epidemian pitkittyessä ja pahentuessa? Osa valmistuksesta tapahtuu Kiinan tehtailla. Jos ko. tehtaalle tulisi tuotanto-ongelmia tai -rajoituksia niin millainen vaikutus Harvian numeroissa nähtäisiin? Kiitos!

Inderesin kommentti 

Moi,

Eihän sitä tietenkään positiivisena asiana voida pitää, jos yksi yhtiön tehtaista pitää laittaa pidemmäksi aikaa kiinni. Jos puhutaan viikosta/viikoista, niin ei sillä pitäisi olla suurempaa vaikutusta, koska Harvialla/Harvian asiakkailla on varmastikin varastoja, mitä voi tässä vaiheessa myydä tyhjäksi. Vaikka Harvian tehdas Kiinassa on vielä melko pieni, on yhtiö koko ajan siirtänyt sinne enemmän malleja tuotettavaksi eli Kiinan tehtaan “tärkeysaste” on koko ajan lisääntynyt. Käsitykseni mukaan kuitenkin kaikkia malleja mitä Kiinassa tehdään voidaan tehdä myös Muuramessa tai muissa yhtiön tehtaissa, joten tällä tavalla Kiinan pysähtynyttä tuotantoa pystyttäisiin paikkaamaan muilta tehtailta, jos siellä ovet jouduttaisiin laittamaan pidemmäksi aikaa kiinni. Kaikki tällaiset häiriöt kuitenkin aina vaatii vähän säätämistä ja johdon aikaa, eikä sillon bisnes kulje “as usual”. Tämä oli vain minun oma arvioni asiasta. Pitää kysyä Harvian Q4-tulosjulkkarissa sitten, että miten johto itse näkee asian.

Terveisin,

Petri K.

Yhtiön kommentti 

Hei,

Erittäin hyvä ja ajankohtainen kysymys. Harvian Guangzhoun tehdas valmistaa tällä hetkellä varsin kapeaa osaa portfoliostamme ja suurin osa k.o. tuotteista valmistetaan tai kyetään valmistamaan myös muilla tehtaillamme. Kiinan tehdas on ennalta sovitulla CNY uuden vuoden lomilla vielä tämän viikon ja palannee normaalisti toimintaan ensi viikon maanantaina. Henkilöt jotka ovat olleet uuden vuoden vietossa muissa provinsseissa, on laitettu karanteeniin ja palannevat tehtaalle arviolta muutaman päivän myöhässä. Näitä henkilöitä on kuitenkin vain noin 10, joten näillä näkymin tuotanto käynnistyy ensi viikolla lähes normaaliin tapaan. Hengityssuojaimista on markkinalla tällä hetkellä ajoittaista pulaa ja olemme varautuneet tilanteeseen lähettämällä niitä riittävästi muiden EU komponenttien mukana.

Terveisin

Tapio Pajuharju