Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Tekoäly ja yhteiskunta

Inderes Q&A 24.05.2023 14:25

Vastikään Goldman Sachs ennusti tekoälyn vallankumouksen johtavan 300 miljoonan työpaikan menettämiseen Euroopassa ja USA:ssa. Ekonomistin silmin, onko tämä realistinen arvio? Miten tällainen kehitys muuttaa elinkeinorakennetta ?

Inderesin kommentti 


Moikka, 

ja kiitos kysymyksestä. Lienee syytä aloittaa vertaamalla tätä arviota työmarkkinan kokoon Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Euroopan komission tilastoista käy ilmi, että vuoden 2022 Q4:llä EU:ssa työllistettynä oli 194 miljoonaa henkilöä. Yhdysvalloissa puolestaan huhtikuussa työllistettynä oli 161 miljoonaa henkilöä (Lähde: BLS). Ennustus siis tarkoittaisi, että käytännössä työpaikkoja menetettäisiin koko Yhdysvaltain populaation verran. Vaikka tekoäly tulee varmasti jossain määrin muokkaamaan työmarkkinaa, tuskin aivan tällaisiin lukemiin tullaan lähivuosina pääsemään.

Keskustelimme myös tekoälyn tuomista mahdollisuuksista tuoreessa Talouden jäljillä -jaksossa, joka on katsottavissa täällä.

Ystävällisin terveisin,
Marianne