Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Miten kilpailutilanne tulevaisuudessa? Ala on pitkään ollut siltä osin melko epäterve. On oikeastaan odotettu jotain asiaa joka pakottaisi alan tervehtymään. Onko tämä kriisi ehkä se joka muuttaa alan tilanteen paremmaksi.

Inderesin kommentti 


Kysymys esitettiin alun perin uusimman Finnair-videomme kommenteissa Youtubessa.

Periaatteessa tervehtyminen on etenkin keskipitkällä ja pitkällä tähtäimellä mahdollista. Kriisin takia heikompia lentoyhtiöitä ajautuu pois markkinoilta ja jäljellä jäävät yhtiötkin vähintään velkaantuvat merkittävästi. Tämä vaikuttanee sekä koko alan markkinakapasiteettiin että kapasiteetin kasvuun pidemmällä aikavälillä (ts. kaikki yhtiöt joutuvat pitämään fokuksensa kannattavuudessa ja velkojen lyhentämisessä kasvun sijaan). Näin ollen kysyntä/tarjonta-dynamiikka ja sitä kautta lippujen hinnoittelu voi kiristyä kriisin takia, mikä voisi tukea koko toimialan pitkän aikavälin kannattavuutta.

Lisäksi alan syvä kriisi ja kriisin vaikutukset yleistalouteen (ml. esim. markkinakorkojen naulautuminen nolliin, öljyn vaisuhko hintanäkymä jne.) voi tuoda joihinkin rakenteellista nousupainetta sisältäneisiin kulueriin helpotusta. Lyhyellä tähtäimellä lentoyhtiöiden fokus on kuitenkin yhä selviytymisessä ja merkittävämmin toimialadynamiikka voi tuskin tervehtyä ennen kuin kysyntä on oleellisesti elpynyt. Riskejä dynamiikan tervehtymiselle ovat ainakin kriisin pitkittyminen, valtioiden puuttuminen isommin ja pidempiaikaisemmin peliin, kriisin sekä kysynnän ja/tai kysynnän kasvun pysyvä heikentyminen (relevantti uhka etenkin korkean kannattavuuspotentiaalin liikematkustamisessa).

Terveisin,

Antti V.