Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Terveystalo ostokohteena

Inderes Q&A 23.09.2021 23:04 Terveystalo

Onko mahdollista, että joku ostaisi terveystalon? Onko sellaista yrityksiä jotka olisivat kiinnostuneet Suomen terveys-sektorista.

Inderesin kommentti 

Hei. Kiitos kysymyksestä

Emme ole analyysissämme juuri pohtineet tätä mahdollisuutta, sillä pidämme sitä epätodennäköisenä. 

Pääomasijoittajat ostavat paljon terveydenhuollon yrityksiä kehittääkseen niitä ja konsolidoidakseen markkinaa. Ulkomainen pääomasijoittaja osti myös Terveystalon vuonna 2009 pois pörssistä, mutta silloin yhtiö oli hyvin eri tilanteessa. Nyt yhtiö ei mielestämme ole siinä tilanteessa, että pääomasijoittaja voisi tuoda yhtiölle riittävästi lisäarvoa, jotta sen kannattaisi maksaa preemiota yhtiön pörssistä pois viemiseksi.  Terveystalon prosessit ovat pitkälle kehitettyjä ja Suomen markkina on jo pitkälle konsolidoitu.

Myöskään lähialueilla ei ole käsityksemme mukaan isoja terveyspalveluyrityksiä, jotka konsolidoisivat näitä markkinoita. Ruotsissa pääomasijoittajavetoisia pelureita on, mutta käsityksemme mukaan ne keskittyvät mieluummin kotimarkkinoihinsa ja tarjolla oleviin pienempiin kohteisiin, sillä Ruotsissa markkinakonsolidaatio ei ole edennyt lähellekään yhtä pitkälle kuin Suomessa. Terveyspalveluyhtiöitä on myös helpompi konsolidoida saman markkinan sisällä, kun regulaatio ja kieli ovat sama, jolloin myös synergioita on helpompia saavuttaa. 

Arviomme mukaan kotimaiset jätit Mehiläinen sekä Terveystalo ovat molemmat enemmänkin kandidaatteja ostamaan ulkomaisia yrityksiä. Ne ovatkin lähteneet molemmat Ruotsiin yritysostoilla ja Mehiläinen on laajentunut lisäksi Viroon. 

- Olli