Miten ison tilauskannan keränneet yhtiöt pärjäävät inflaation kanssa? Eli miten tilauskannat yleensä kasataan esim. konepajoissa? Onko sopimukset tehty vuosi sitten hintaan x ja jos tuotantokustannusten nousu ajaa tilauksen kannattamattomaksi, niin se on aina myyjän tappio. Olisiko tätä kysymystä mahdollista käsitellä vaikka Vernerin videolla parin esimerkin kautta jopa? Vai olisko jotain vanhaa Inderes matskua tai muita ehdottaa, en äkkiseltään osannut löytää. Analyysit varmaan ottaa tämän huomioon, olisko siitä jotain esimerkkiä, niin voisin käydä tavaamassa? Kiitokset hyvästä työstä!
Moro,
kysymys on hyvä, mutta yksiselitteisen vastauksen antaminen on hankalaa. Keskeisintä on kuitenkin, että 1) pääsääntöisesti tilaukset vastaanotetaan kiinteällä hinnalla ja tuotantokustannusten nousun varalta tehtävät hinnanmuutosvaraumat (ns. price escalation clause) ovat poikkeuksia; 2) mitä pidempi toimitusaika laitteella / projektilla on, sitä suuremmassa määrin konepajat ovat tarjouksen tehdessään jo sopineet kiinteät hinnat myös kaikille avainkomponenteille, joita alihankkijat toimittavat ja näin suojanneet omat marginaalinsa ja 3) isoon tilauskantaan sisältyy hyvin erityyppisten toimitusaikojen tilauksia muutamasta viikosta jopa muutamaan vuoteen.
Valtaosa tilauskannasta on yleensä lyhyen toimitusajan (esim. 1-3 kk) tuotteita, joissa alihankinnasta tuleva marginaalipaine on pienempi. Konepajat voivat myös väliaikaisesti kasvattaa omia raaka-aineiden ja komponenttien varastojaan hallitakseen sekä saatavuus- että hintariskiä, vaikka tämä ei tietenkään ole ihanteellista tehokkaan pääoman käytön näkökulmasta. Vielä edessä oleviin raaka-aineiden ja komponenttien hinnankorotuksiin monet yhtiöt (esim. Cargotec) ovat viime aikoina varautuneet myös tihentämällä omaa ”listahintojen” korotustahtiaan. Summa summarum: keskimäärin kotimaiset konepajat ovat aika hyvin suojautuneet toimitusketjusta tulevalta hintapaineelta eikä mitään lineaarisia malleja raaka-aineen X hinnannousun vaikutuksesta konepajan Y marginaaleihin kannata rakentaa.
Terv. Eki