Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Tuotto-odotus ja tuulipukusijoittaja

Inderes Q&A 23.11.2020 9:36

Minkälaista tuotto-odotusta pidätte realistisena ns tuulipukusijoittajalle pitkällä aikavälillä? Entäs mikä on Inderesin analyytikoiden keskimääräinen tuotto-odotus?

Inderesin kommentti 

Hei,

Objektiivisin toteamus lienee, että suurin osa sijoittajista saa suunnilleen saman tuoton, kuin tuottoindeksi, eli osingot huomioiva indeksi. Jos kaikki yksityissijoittajat saisivat roimaa ylituottoa, he hallinnoisivat pian melkoisia varallisuusmassoja. Rahastot ovat tunnettuja aliperformanssistaan, mutta niiden asiakkaina taas ovat mm. yksityissijoittajat, joten ryhmänä on vaikea tehdä massiivista ylituottoa, vaikka yksityissijoittajien joukossa onkin oikeita eliittiosakepoimijoita.

Pörssien keskimääräinen tuotto on viime vuosikymmeninä pyörinyt 6-10 % välillä, mikä lienee realistinen haarukka myös keskimääräisen "tuulipuvun" (jos tätä termiä käytetään...) tuotto-odotukselle.

Kovalla työllä, tuurilla ja pitämällä mielen avoinna voi yksityissijoittaja saada kovempaakin tuottoa. Tällä hetkellä meidän Sijoitusfoorumi kuhisee perus +100 % YTD-tuottoja omaavia sijoittajia, joskin todellinen sijoittajan taito punnitaan vasta yli viiden vuoden aikajänteellä eri markkinatilanteissa. Yksityissijoittajat tuppaavat myös raportoimaan julkisesti tuottojaan silloin, kun menee lujaa, vähemmän silloin, kun menee päin prinkkalaa. Julkisesta keskustelusta voi siis helposti saada väärän kuvan siitä, minkälaisia tuottoja sijoittamisesta voi odottaa pitkällä aikavälillä. Jos sata ihmistä pelaa venäläistä rulettia, alkaa parin kierroksen jälkeen nousemaan esiin "voittajia" joita pidettäisiin ruletin "guruina". Jos he pelaavat pari kierrosta lisää, he päätyisivät samaan ruumisläjään muiden kanssa. Tosiaan, tuottojen vastapuolella kannattaa aina miettiä myös niitä riskejä.

Tuotto-odotus on siis tuotto, mitä odotetaan osakkeesta tai sijoituskohteesta saavan. Tuottovaatimus taas on vaade, minkä verran vähintään kohteen pitäisi tuottaa jotta siihen laittaisi rahaa kiinni. Tarkoittanet analyytikoiden vaadetta siis? 

Kahvikeskusteluiden sekä kyselyitteni perusteella keskimääräinen meidän analyytikon tuottovaatimus omassa sijoitustoiminnassa (tätä ei tule sotkea heidän antamiin suosituksiin, jotka ovat yleisiä!) on noin 15-20 %. 20 % on ihanne, joskin 10 %:iakin voi riittää jos kohde on tarpeeksi riskitön. 20 % tuottoa ei ole ihan joka päivä kiikarissa, joten vaade elää hieman tilanteen mukaan. Selkeää ylituottoa ollaan siis hakemassa yhtä kaikki.

Terveisin,

Verneri