Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

USAn liittovaltion budjettialijäämä?

Inderes Q&A 07.11.2019 10:04

Hei! Alijäämä on tietääkseni noin 1000 miljardia $ / vuosi . Yli 20 % koko budjetista ja yli 4 % BKTsta. Kuinka paljon tämä rahan pumppaus ruokkii USA:n BKT:n kasvua ja voiko tämä jatkua ilman, että dollari alkaa menettää asemaansa maailman valuuttana ? 

Inderesin kommentti 

Hei, ja kiitos kysymyksestä! Tosiaan USA:n budjettialijäämä ylitti vuonna 2018 1000 miljardia dollaria, mikä on lähes 500-kertainen vaje verrattuna Suomen valtion alijäämään. Erityisesti USA:n velkaantuneisuus on kasvanut viime vuosina Trumpin presidenttikaudella. Kuten alla olevasta kuviosta on huomattavissa, valtion menot ovat kasvattaneet talouskasvua parilla prosenttiyksikön kymmenyksellä. Samalla valtion velka suhteessa BKT:hen on jo kasvanut yli sataan prosenttiin, eli kasvu on ollut kovaa.

Toistaiseksi velan kova kasvu ei ole horjuttanut dollarin asemaa, joka edelleen on merkittävä globaaleissa transaktioissa. Bloombergin artikkelin mukaan lähes 90 % globaaleista transaktioista on dollareissa ja valuuttavarannoistakin yli 60 % dollareissa. Tässä ei ole ollut merkittävää muutosta viime vuosina. Vahvin vaihtoehto dollarille on kansainvälisessä kaupassa euro, mutta siitäkään ei povata haastajaa vielä aikoihin. Dollarin valtakausi siis jatkunee vielä pitkään. Sen sijaan USA:n liittovaltion velan kasvu ei ole pitkällä aikavälillä kestävällä pohjalla, mutta sen hillitseminenkin poliittisesti vaikeaa. Kongressissa vastakkain olevat demokraatit ja republikaanit ovat olleet kovin eri linjoilla ”oikeasta” velan määrästä ja kuten tiedetään, etenkin julkisen talouden tasapainottaminen vaatii vaikeita päätöksiä (verolisäyksiä, menoleikkauksia).

Yst terv Marianne