Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Listautumisessa yhtiö hankkii rahaa jakamalla yhtiön omistuksen osakkeisiin ja jakamalla niitä pörssin kautta. Tässä vaiheessa osakemarkkina vaikuttaa yhtiöön merkittävästi. Mutta mitenkäs sen jälkeen? Jos markkina päättää, että yhtiön osakkeen hinta tippuukin kymmeniä prosentteja (arvon pysyessä kutakuinkin samana), vaikuttaako se itse yhtiöön oikeastaan mitenkään? Tai jos osakkeen hinta kuplaantuu ja nousee pilviin, vaikuttaako se itse yhtiöön ja sen varallisuuteen mitenkään? (Toki tässä on yhtiölle sopivia omien osakkeiden osto- ja myyntihetkiä, mutta muuten.) Tästä päästään jatkokysymykseen. Onko vastuullista sijoittamista olemassa? Jos ostan vaikka aurinkoenergiayhtiön osaketta, niin rahahan vain vaihtaa omistajaa kahden henkilön välillä. Jos ostoni ei vaikuta itse yhtiöön mitenkään, niin miten se on vastuullista?

Inderesin kommentti 

Hei,

Meidän Mikael ja Vincitin Mikko kävivät podissa läpi, miten listautuminen voi vaikuttaa yhtiöön yleisesti https://www.inderes.fi/fi/videot/inderespodi-97-listautuminen-yrittajan-...

Periaatteessa, mikäli yhtiö ei listautumisen jälkeen enää hae uutta rahoitusta markkinalta osakeantien muodossa, osakemarkkina ei vaikuta yhtiön fundamentteihin juuri lainkaan. Tietysti jos kyseessä finanssiyhtiö voi yleismarkkinan liikkeillä olla väliä, mutta perusfirmalla ei.

Jos yhtiö hakee rahoitusta sijoittajilta (mitä yhtiöt varsinkin kasvuvaiheessa usein tekevät), niin sittenhän osakemarkkinan suopeudella on hyvinkin väliä. Mitä arvokkaampi osake, sitä pienempi diluutio ja parempi valuutta osake on yrityskaupoissa.

Vastuullista sijoittamista voi kieltämättä vähätellä sillä seikalla, että yhtiön osakkeen ostamisessa rahat menee myyjälle. Mutta omistajathan ovat viime kädessä vastuussa yhtiön suunnasta. Siten varsinkin isommat omistajat voivat hyvin vaikuttaa yhtiön ratkaisuihin mitä ns. "vastuullisuuteen" (hyvin laaja käsite) tulee. Jos iso joukko sijoittajia suosii vastuullisempia yhtiöitä näiden kurssit nousevat, mikä mahdollistaa edullisemman rahoituksen pörssin kautta kasvuun. Jos taas kaikki hylkisi "vastuuttomia" yhtiöitä, niillä olisi nopeasti vaikeuksia hyödyntää pääomamarkkinaa rahoituskanavana. Tässä mielessä sijoittaminen on samalla äänestys yhtiöiden tulevaisuuden puolesta, minkä yhtiön agendaa haluaa edistää ja minkä ei.

Terveisin,

Verneri