Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Venezuela/Hyperinflaatio

Inderes Q&A 12.08.2018 11:48

Mitä johtuu tuo ko. hyperinflaatio ja sen heidän rahayksikön heikentyminen yli -2,000,000% against US Dollar. Tai ylipäätänsä mitä voi tehdä välttyäkseen tuollaisilta inflaatioilta?

Inderesin kommentti 

Moikka!

Venezuelan hyperinflaation taustat johtuvat pitkälti maan talouden rakenteesta ja vahvasta öljyriippuvuudesta. Maan vientituloista (ja samalla julkisen sektorin rahoituksesta) selvä enemmistö, noin 95 %, koostuu öljystä, joten Venezuela on hyvin riippuvainen öljyn hinnanmuutoksista. Näin ollen Venezuelan julkisen sektorin tila oli hyvä aina vuoteen 2014 asti, jolloin öljyn hinta alkoi laskea ja valtion talous meni kuralle. Tilannetta pahensivat maan edellisen presidentin Hugo Chavezin toimet, joilla hän pyrki muuttamaan maata sosialistiseksi säännöstelemällä hintoja. Tämä aiheutti maahan lopulta pulaa ruuasta ja muista välttämättömyyshyödykkeistä (mm. lääkkeet) ja lietsoi mustan pörssin kauppaa nostaen samalla hinnat pilviin.

Kansainvälisten sijoittajien luottamus on puolestaan rapautunut poliittisten riskien vuoksi. Venezuelan tilanteeseen ei ole näkyvissä nopeaa helpotusta, sillä esimerkiksi IMF ennustaa maan inflaation kiihtyvän miljoonaan prosenttiin tämän vuoden lopussa. Ongelmat olisivat olleet helpommin vältettävissä, mikäli 1) riippuvuus yhdestä raaka-aineesta ei olisi niin suurta ja altistaisi koko taloutta energian hinnanmuutoksille, 2) kotimaista ruokatuotantoa olisi enemmän, jolloin perushyödykkeiden tarjonta olisi paremmin turvattu, 3) talouspolitiikka olisi Chavezin kaudella ollut vakaampaa ja säännöstelyiltä olisi vältytty.

Yst terv. Marianne