Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Terve! Kuinka ison määrän omia osakkeita Verkkis on ostamassa nykyisessä osto-ohjelmassa ja kuinka merkittävän vaikutuksen koette sen olevan osakkeen hintaan markkinoilla lähiviikkoina?

Inderesin kommentti 

Hei! Kiitos kysymyksestäsi.

Tiedot Verkkiksen omien osakkeiden ostoista löytyvät yhtiön tiedotteesta (lainaus alla). Pienen likviditeetin yhtiöissä omien osakkeiden ostot usein tukevat kurssia lyhyellä tähtäimellä, kun ostettavien osakkeiden määrä lisääntyy. Yhtiö on tähän mennessä ostanut omia osakkeita noin 7000 kpl/päivässä, mikä on ollut samaan aikaan kohtuullinen osuus päivittäisestä kokonaisvaihdosta (20 000-80 000 kpl). Osakekurssi on myös noussut selvästi heti osto-ohjelman aloittamisen jälkeen, joten tästä voisi vetää johtopäätöksen, että ostoilla on ollut merkitystä myös osakekurssiin.

Yhtiön antama tiedote kertoo vain hankittavien osakkeiden enimmäismäärän 300 000, muttei minimiä, joten pelkästään siitä ei voi päätellä kuinka kauan ostot jatkuvat. Nyt kun yhtiö on siirtymässä arviolta 5.6.2020 päälistalle näyttää tiedotteen mukaan siltä, että ostot voisivat tauota sen myötä, koska osakkeita on määrä hankkia vain First North listalta. Yhtiö voi toki antaa uuden tiedotteen myöhemmin.

Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että pitkällä aikavälillä omien osakkeiden ostot eivät juuri vaikuta osakekurssiin, vaan kurssi seuraa yhtiön liiketoiminnan kehitystä, joten mm. meidän 12 kk tavoitehintaan niillä ei ole vaikutusta. Toki omien osakkeiden ostoilla voidaan joissain tapauksissa luoda kestävääkin lisäarvo omistajille, jos osakkeita saadaan hankittua markkinoilta selvästi alle yhtiön käyvän arvon. Tässä tapauksessa tällä näkökulmalla on kuitenkin vähäinen merkitys, sillä 1. hankittavat osakkeet ovat hyvin pieni osuus kokonaisosakemäärästä ja 2. yhtiön on tarkoitus käyttää niitä kannustinjärjestelmän palkkioissa, joten myöskään osakkeiden kokonaismäärä ei pienene.

”Hankittava määrä on enintään 300 000 osaketta, mikä vastaa noin 0,67 prosenttia Verkkokauppa.com Oyj:n kaikkien osakkeiden lukumäärästä. Osakkeet hankitaan hankintahetken markkinahintaan Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämällä First North Finland -markkinapaikalla järjestetyssä kaupankäynnissä. Omien osakkeiden hankinta aloitetaan aikaisintaan 11.5.2020 ja lopetetaan viimeistään 31.8.2020. Hankittavat osakkeet on tarkoitus käyttää pääosin hallituksen jäsenten vuosipalkkioiden osakeosuuden sekä avainhenkilöiden suoritusperusteisen lisäosakeohjelman palkkio-osakkeiden maksamiseen.

Terveisin,

Olli V.