Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Voittojen kotiuttaminen

Inderes Q&A 10.01.2020 11:51

Koska osakekurssit heiluvat vuoden sisällä välillä reilustikin, niin kysyisin onko jonkinlaista suositusta siitä kuinka suuren voittoprosentin jälkeen kannattaisi kotiuttaa voittoja? Kurssin laskiessa samoja osakkeitahan voisi hankkia uudelleen edullisemmin, elleivät myynti- ja ostokulut hävitä mahdollista voittoa.

Inderesin kommentti 

Hei,

Ei. Ei ole olemassa yhtä ja kaikkeen pätevää "rajaa", missä myydä osake. Inderesin ollessa fundamenttianalyysia vaaliva talo vastaisin, että osake kannattaa myydä silloin, kun sen tuotto-odotus on muuttunut syystä tai toisesta, esimerkiksi kurssinousun takia, heikoksi. Jos myy osakkeet aina tietyn voittoprosentin jälkeen, altistuu jatkuville kaupankäyntikuluille ja mikä vielä pahempaa, verottajan kouralle. Laadukkaiden, omistaja-arvoa kasvattavien yhtiöiden kurssit tuppaavat ajan mittaan nousemaan, jolloin et välttämättä edes pääse kyytiin mukaan samalla hinnalla. Monille sijoittajille on psykologisesti vaikeaa ostaa osaketta takaisin salkkuun kalliimmalla hinnalla. Tällä taktiikalla tulee myös myytyä kaikki moninkertaistujat kuten Reveniot, Talenomit ja Admicomit hyvin nopeasti. Tyylinsä on tottakai meillä kaikilla.

Esittämäsi veivaaminen lienee kannattavampaa omistaja-arvoa tuhoavissa yhtiöissä, joissa on "holdaamalla" vaikea tehdä hyviä pitkän aikavälin tuottoja, kuten Outokumpu. Veivaaminen/treidaaminen on kuitenkin kilpailtu laji, joten sitten sijoittajan pitää itse olla todella pallon päällä ja kurinalaisesti noudattaa osto-/myyntistrategiaansa ja asettamiaan rajoja.

Terveisin,

Verneri