Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Ylikapitalisoitunut tase?

Inderes Q&A 21.07.2021 10:10

Moi! Inderesin analyyseissa ja foorumeilla esiintyy toisinaan sanapari "ylikapitalisoitunut tase". Haluaisitteko hieman avata, mitä tämä tarkoittaa? Miten sijoittajan pitäisi ottaa ylikapitalisoitunut tase huomioon? Googlaamisella ei ihan kattavaa vastausta löytynyt.

Inderesin kommentti 

Hei,

Tällä ilmaisulla viitataan tilanteeseen, jossa yhtiöllä on "turhan" paljon pääomia. Esimerkiksi rahaa enemmän kassassa, kuin se pystyy käyttämään järkevästi investointeihin. Sijoittajalle juju yleensä on siinä, että ylikapitalisoitunut tase "puretaan" maksamalla lisää osinkoja tai palauttamalla omien osakkeiden ostojen muodossa pääomia sijoittajille. Esimerkiksi Taalerin kirstut pullistetelivat keväällä, kun  se myi varainhoitoliiketoimintansa Aktialle. Yhtiö jakoikin ylimääräisen osingon kesän alussa. Ylikapitalisoitunut tase ei kuitenkaan aina ole oikotie onneen: esimerkiksi pankeilla on melkoisia rajoituksia sen suhteen, paljon ne saavat väkevistä taseistaan jakaa herkkua ulos omistajille.

Lisäys: tietysti olisi mielenkiintoisen lisäpohdinnan aihe, voiko yhtiöiden taseet sinänsä olla "ylikapitalisoituneita", kun kaikkien firmojen kohtalo on lopulta ajautua konkurssiin. Haittaako puskuri pahan päivän varalle? Suuret teknoyhtiöt pitävät massiivisia sotakassoja, vaikka rahat makaavat usein nollakorkoisissa velkakirjoissa. Kummasti ne jättikassat turvaavat silti näiden jatkuvaa kykyä puolustaa alati paisuvaa reviiriään enkä usein näe näiden kassojen mielekkyyden kyseenalaistamista. Tämä pohdinta menee kuitenkin jo kysymyksestä ohi. 

Terveisin,

Verneri