Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

TOP32016

TOP3-listamme pärjäsi vuonna 2016 jälleen kohtuullisen hyvin. TOP3-listan tarkoituksena on löytää sijoittajille lyhyen tähtäimen tuottotilaisuuksia, joissa näemme osakekurssin poikkeavan yrityksen arvosta. Listalle nostetuissa osakkeissa pitäisi olla selkeää nousuvaraa lyhyellä aikavälillä. Suositukset ovat listalla keskimäärin alle kolme kuukautta, joten kyseessä ei ole kannanotto pitkäjänteisen sijoituksen kannalta. Lista keskittyy siis lyhyen tähtäimen ajureihin, kuten tulosjulkistus tai strategiamuutokset (normaali suositushorisontti analyyseissamme on 12 kuukautta).

Vuoden 2011 alusta listalla on ollut yhteensä 96 yhtiöpoimintaa. Keskimäärin yhtiöpoiminnat ovat olleet listalla 70 päivää ja tuottaneet keskimäärin noin 5,8 % per poiminta. Kun tämä tuotto muutetaan vuotuiselle tasolle, on listan vuotuinen tuotto ollut noin 30 %. Tuotot on laskettu listalle ottopäivän avauskurssista, sillä varsinkin pienten yhtiöiden kurssit saattavat reagoida TOP3-listalleoton seurauksena ylöspäin. Siten mahdollinen positiivinen ensireaktio ei ole tuottolaskelmissa mukana.

Kaikista listan poiminnoista noin kaksikolmasosaa on päihittänyt vertailuindeksin (OMXH CAP). Vuonna 2016 listalla olleista 14 yhtiöistä viiden markkina-arvo oli yli 500 miljoonaa euroa ja vastaavasti kolmen alle 200 miljoonaa euroa, joten listalla on tasapainoisesti suurempia ja pienempiä yhtiöitä. 

Vuoden 2016 onnistumiset ja epäonnistumiset

Vuosi 2016 oli listalle kaksijakoinen. Huolimatta korkeasti osumatarkkuudesta listalle osui viime vuoden keväällä Caverion, jonka tuotto oli poikkeuksellisen huono -22,5 % vertailuindeksinä toimivan OMXH CAP GI:n tuottaessa samalla ajanjaksolla 1,5 %. Kesällä myös Verkkokauppa.comin ja Oriola-KD:n tuotot jäivät tappiolle. Vuoden parhaita poimintoja olivat kesällä listalla ollut Comptel +68,2 % tuotolla sekä loppuvuodesta mukana ollut SRV +20,3 % tuotollaan. Kokonaisuutena listan poiminnat tuottivat keskimäärin 9,8 % ja 5,1 % yli vertailuindeksin. Lukuja nostaa merkittävästi Comptelin poikkeuksellisen hyvä onnistuminen ja tästä oikaistuna vastaavat luvut ovat 5,1 % ja 2,9 %. Vuoden 2016 osalta olemme suhteellisen tyytyväisiä listamme menestykseen. Markkinatilanne oli TOP3-listan kannalta varsin haastava ja osakemarkkina yllätti meidät useamman kerran vahvuudellaan, jonka seurauksena defensiiviset poiminnat jäivät vertailuindeksille. Tästä huolimatta koko vuoden tuotosta muodostui hyvä ja kaksikolmasosaa listan poiminnoista päihitti vertailuindeksinsä.

TOP3-lista olisi pärjännyt myös verojen jälkeen

Laskimme viime marraskuussa Inderes Blogissa, miten TOP3-lista olisi pärjännyt oikeaa rahaa sijoittajavana portfoliona. Alun perin vuoden 2010 lopussa sijoittaja olisi sijoittanut tuhat euroa kuhunkin kolmeen TOP3-listan yhtiöön ja noudattanut listan myyntejä ja ostoja säntillisesti läpi ajanjakson. Sen lisäksi sijoittaja olisi maksanut 30 % myyntivoittoveron (myös osingoista vero on otettu konservatiivisesti 30 % tasolla) jokaisesta voitollisesta myynnistä. Kaupankäyntikuluja ei kuitenkaan ole otettu huomioon.

TOP3-lista on tuottanut vuosittain noin 15 %, lyöden 8 % per vuosi tuottaneen Helsingin pörssin painorajoitetun, osingot uudelleensijoittavan tuottoindeksin. Tuottoindeksistä on vähennetty verot voitoista aikajakson lopussa, joka päättyy 8.3.2017. TOP3-lista on tuonut sijoittajille selkeää lisäarvoa ja yhtiöpoiminnat voivat olla hyvinkin syvemmän tutustumisen arvoisia.

Verneri Pulkkinen