Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Acerinoxilta odotusten mukainen Q3-raportti

Analyytikon kommentti 05.11.2019 6:38 Outokumpu
Yhtiö: Outokumpu
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 2.60 EUR
Kurssi: 2.63 EURKurssi hetkellä: 5.11.2019 - 6:23

Outokummun kilpailija Acerinox raportoi Q3-tuloksensa maanantaina. Yhtiö ylsi kvartaalilla 1 220 MEUR:n liikevaihdolla 103 MEUR:n käyttökatteeseen, mikä oli hyvin linjassa Bloombergin koostaman 94 MEUR:n konsensusennusteen kanssa. Myös yhtiön ohjeistus noin Q3:n tasoisesta käyttökatteesta Q4:lle vastasi konsensuksen odotuksia.

Acerinoxin raportoimat luvut kuuma- ja kylmävalssauksen tuotantomäärien laskusta (-10 % ja -11 %) suhteessa vuodentakaiseen heijastelevat samaa heikkoa kysyntää, mikä heijastui myös Outokummun Q3-lukuihin. Konferenssipuhelussa yhtiön johdon kommentit olivat yhteneviä Outokummun kanssa, kun se kommentoi Euroopan markkinoiden olleen poikkeuksellisen heikko niin kysynnän kuin markkinahintojen ansiosta. Lisäksi yhtiö vahvisti, että kasvaneen tuontiteräksen markkinaosuuden takia Euroopan markkinoilla historiallinen hinnan muodostusmekanismi ei enää toimi ja siten Q3:n aikana voimakkaasti noussut nikkelin hinta ei mennyt myyntihintoihin asiakkaiden maksettavaksi vaan rosterin tuottajien marginaaleihin.

Selvästi vertailukaudesta laskeneesta tuloksesta huolimatta Acerinoxin kannattavuus oli yhä kohtuullisella tasolla, kun sen käyttökatemarginaali oli Q3:lla 8,4 % (vs. Outokumpu Q3’19 EBITDA-% 2,8 %). Tätä selittää etenkin Yhdysvaltojen markkinoiden suuri paino (noin 60 % liikevaihdosta) yhtiön liiketoiminnassa, sillä Trumpin asettamien tullien vuoksi markkinalla tuontiteräksellä on vain 15 %:n osuus ja muun muassa tämän ansiosta hinnat ovat pysyneet vakaana kysynnän laskusta huolimatta. Huomattavasti terveemmän kysynnän ja tarjonnan tasapainon takia markkinahinta myös heijastelee noussutta nikkelin hintaa.

Markkinanäkymien osalta yhtiö painotti, että markkinoiden epävarmuus on korkealla ja näkyvyys on erityisen heikko etenkin Euroopassa. Yhtiön mukaan joitain ajureita Euroopan markkinatilanteen vahvistumiselle on olemassa, mutta nykyisen kaltaisessa markkinatilanteessa niiden varaan ei voi laskea. Siten yhtiö painottaa sisäisiä toimia tulostrendin kääntämiseksi ja vähentää henkilöstöä ja tuotantoa Euroopassa. Yhdysvalloissa yhtiö sen sijaan odottaa markkinoiden suhteellisen vahvuuden jatkuvan ainakin Q1’20:lle.

Acerinoxin raportti vahvisti aiempaa viestiä Euroopan heikosta markkinatilanteesta ja toisaalta Yhdysvaltojen suhteellisesti vahvemmasta markkinasta, mutta ei sisältänyt yllätyksiä ja siten se oli neutraali suhteessa aiempaan näkemykseemme Outokummun markkinatilanteesta. Raportti kuitenkin osoitti, että markkinatilanne Yhdysvalloissa on Euroopan markkinaa huomattavasti terveempi. Siten Americasin tuloshaasteiden kanssa kamppaileva Outokumpu ei voi piiloutua markkinatilanteen taakse, vaan yhtiöllä on huomattavasti parantamisen varaa segmentin tuloskunnossa.

Käy kauppaa. (Outokumpu)

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot

Outokumpu on ruostumattoman teräksen ykkönen maailmassa. Asemamme perustuu kykyymme räätälöidä ruostumatonta terästä lähes mihin tahansa muotoon ja käyttötarkoitukseen. Ruostumaton teräs on ympäristöä säästävä, kierrätettävä ja luja materiaali, joka on suunniteltu kestämään ikuisesti. Yhteiskunnan perusrakenteiden ja kuuluisien maamerkkien lisäksi asiakkaamme valmistavat ruostumattomasta teräksestä tuotteita kotitalouksien ja teollisuuden käyttöön. Tavoitteenamme on olla ruostumattoman teräksen johtaja, joka luo alan parhaan arvon olemalla asiakassuuntautunut ja tehokas.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 6 871,9 6 446,2 6 272,4
- kasvu-% 8,0% -6,2% -2,7%
Liikevoitto (EBIT) 279,6 62,8 128,2
- EBIT-% 4,1% 1,0% 2,0%
EPS (oik.) 0,32 -0,16 0,12
Osinko 0,15 0,05 0,05
P/E (oik.) 10,1 -16,5 22,3
EV/EBITDA 5,1 8,4 6,7
Osinkotuotto-% 4,7% 1,9% 1,9%
Uusimmat ennusteet