Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Acerinoxilta odotusten mukainen Q3-raportti

Analyytikon kommentti 05.11.2019 6:38 Outokumpu
Yhtiö: Outokumpu
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 2.60 EUR
Kurssi: 2.63 EUR
Kurssi hetkellä: 5.11.2019 - 6:23

Outokummun kilpailija Acerinox raportoi Q3-tuloksensa maanantaina. Yhtiö ylsi kvartaalilla 1 220 MEUR:n liikevaihdolla 103 MEUR:n käyttökatteeseen, mikä oli hyvin linjassa Bloombergin koostaman 94 MEUR:n konsensusennusteen kanssa. Myös yhtiön ohjeistus noin Q3:n tasoisesta käyttökatteesta Q4:lle vastasi konsensuksen odotuksia.

Acerinoxin raportoimat luvut kuuma- ja kylmävalssauksen tuotantomäärien laskusta (-10 % ja -11 %) suhteessa vuodentakaiseen heijastelevat samaa heikkoa kysyntää, mikä heijastui myös Outokummun Q3-lukuihin. Konferenssipuhelussa yhtiön johdon kommentit olivat yhteneviä Outokummun kanssa, kun se kommentoi Euroopan markkinoiden olleen poikkeuksellisen heikko niin kysynnän kuin markkinahintojen ansiosta. Lisäksi yhtiö vahvisti, että kasvaneen tuontiteräksen markkinaosuuden takia Euroopan markkinoilla historiallinen hinnan muodostusmekanismi ei enää toimi ja siten Q3:n aikana voimakkaasti noussut nikkelin hinta ei mennyt myyntihintoihin asiakkaiden maksettavaksi vaan rosterin tuottajien marginaaleihin.

Selvästi vertailukaudesta laskeneesta tuloksesta huolimatta Acerinoxin kannattavuus oli yhä kohtuullisella tasolla, kun sen käyttökatemarginaali oli Q3:lla 8,4 % (vs. Outokumpu Q3’19 EBITDA-% 2,8 %). Tätä selittää etenkin Yhdysvaltojen markkinoiden suuri paino (noin 60 % liikevaihdosta) yhtiön liiketoiminnassa, sillä Trumpin asettamien tullien vuoksi markkinalla tuontiteräksellä on vain 15 %:n osuus ja muun muassa tämän ansiosta hinnat ovat pysyneet vakaana kysynnän laskusta huolimatta. Huomattavasti terveemmän kysynnän ja tarjonnan tasapainon takia markkinahinta myös heijastelee noussutta nikkelin hintaa.

Markkinanäkymien osalta yhtiö painotti, että markkinoiden epävarmuus on korkealla ja näkyvyys on erityisen heikko etenkin Euroopassa. Yhtiön mukaan joitain ajureita Euroopan markkinatilanteen vahvistumiselle on olemassa, mutta nykyisen kaltaisessa markkinatilanteessa niiden varaan ei voi laskea. Siten yhtiö painottaa sisäisiä toimia tulostrendin kääntämiseksi ja vähentää henkilöstöä ja tuotantoa Euroopassa. Yhdysvalloissa yhtiö sen sijaan odottaa markkinoiden suhteellisen vahvuuden jatkuvan ainakin Q1’20:lle.

Acerinoxin raportti vahvisti aiempaa viestiä Euroopan heikosta markkinatilanteesta ja toisaalta Yhdysvaltojen suhteellisesti vahvemmasta markkinasta, mutta ei sisältänyt yllätyksiä ja siten se oli neutraali suhteessa aiempaan näkemykseemme Outokummun markkinatilanteesta. Raportti kuitenkin osoitti, että markkinatilanne Yhdysvalloissa on Euroopan markkinaa huomattavasti terveempi. Siten Americasin tuloshaasteiden kanssa kamppaileva Outokumpu ei voi piiloutua markkinatilanteen taakse, vaan yhtiöllä on huomattavasti parantamisen varaa segmentin tuloskunnossa.

Käy kauppaa. (Outokumpu)

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Gostowski

Petri Gostowski

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 6 871,9 6 446,2 6 272,4
- kasvu-% 8,0% -6,2% -2,7%
Liikevoitto (EBIT) 279,6 62,8 128,2
- EBIT-% 4,1% 1,0% 2,0%
EPS (oik.) 0,32 -0,16 0,12
Osinko 0,15 0,05 0,05
P/E (oik.) 10,1 -16,5 22,3
EV/EBITDA 5,1 8,4 6,7
Osinkotuotto-% 4,7% 1,9% 1,9%
Uusimmat ennusteet

Outokumpu on vuonna 1932 perustettu ruostumattoman teräksen ykkönen maailmassa. Yhtiön asema perustuu kykyyn räätälöidä ruostumatonta terästä lähes mihin tahansa muotoon ja käyttötarkoitukseen. Yhteiskunnan perusrakenteiden ja kuuluisien maamerkkien lisäksi yhtiön asiakkaat valmistavat ruostumattomasta teräksestä tuotteita kotitalouksien ja teollisuuden käyttöön. Outokummun palveluksessa on noin 10 000 ammattilaista yli 30 maassa. Konsernin pääkonttori sijaitsee Helsingissä, ja yhtiön osake on listattu Nasdaq Helsingissä.