Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään
Yhtiö: Apetit
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 9.00 EUR
Kurssi: 8.66 EURKurssi hetkellä: 14.8.2019 - 8:09

Apetit julkistaa Q2-raporttinsa perjantaina klo 8.30. Liikevaihto- ja tulosnäkymiä varjostaa vuoden 2018 heikko viljasato, mutta odotamme Q1:llä nähdyn kannattavuusparannuksen jatkuvan. Vastassa on hyvin matala vertailukauden Q2’18 tulos, jonka ylittäminen pitäisi helppo tehtävä. Apetit sopi heinäkuussa tappiollisen tuoretuoteliiketoimintansa myymisestä ruotsalaiselle Greenfood Ab:lle, joten se tullaan esittämään Q2-raportissa lopetettuna toimintona. Yksi raportin mielenkiintoisimmista kohdista on vihdoin nähdä, kuinka suurta tappiota viime vuosina monesti heikon tuloskunnon syntipukiksi joutunut tuoretuoteliiketoiminta on oikeastaan tehnyt. Yhtiö ei ole julkistanut vertailukauden lukuja jatkuvista liiketoiminnoista, joten taulukon luvut ovat vertailukauden osalta toteutuneita koko konsernin lukuja ja Q2’19-ennusteet ovat jatkuvista toiminnoista.

Odotamme Q2-liikevaihdon laskevan 6 % vertailukaudesta 68,6 MEUR:oon (Q2’18: 72,8 MEUR). Liikevaihdon laskun taustalla on Ruokaratkaisut-liiketoimintaan kuuluvasta palvelutoriliiketoiminnasta luopuminen ja tuoretuoteliiketoiminnan siirtäminen lopetettuihin toimintoihin. Odotamme pakasteliiketoiminnan ja viljakaupan liikevaihdon kasvun kompensoivan osan palvelutorien ja tuoretuoteliiketoiminnan liikevaihdon menetyksestä ja öljykasvituotteiden liikevaihdon pysyvän vertailukauden tasolla.

Vertailukauden Q2’18 liiketulos oli -2,7 MEUR. Siihen liittyi -1,3 MEUR:n kertaluonteinen erä ulkoimaisen viljantoimittajan sopimusrikkomukseen liittyen eli oikaistu liiketulos oli -1,4 MEUR. Odotamme liiketappion pienentyvän merkittävästi vertailukaudesta 0,3 MEUR:oon. Tulosparannus tulee arviomme mukaan pääosin tuoretuoteliiketoiminnan siirtämisestä lopetettuihin liiketoimintoihin sekä parin vuoden aikana Ruokaratkaisut-segmentissä tehtyjen sopeuttamis- ja tehostamistoimenpiteiden kautta. Öljykasvituotteissa odotamme tuloksen pysyvän vertailukauden tasolla. Viljakaupan tulos oli vertailukaudella matala johtuen määrällisesti ja laadullisesti heikosta viljasadosta, mikä heikensi myyntivolyymeja ja -katteita. Viljakaupan tulos tulee edelleen pysymään heikon vuoden 2018 satokauden takia matalalla tasolla, mutta odotamme tuloksen paranevan vertailukaudesta.

Apetit on ohjeistanut koko vuoden 2019 operatiivisen liiketuloksen paranevan viime vuodesta (2018: -1,0 MEUR). Odotamme yhtiön toistavan tämän melko lavean ohjeistuksen Q2-raportin yhteydessä ja meidän liikevoittoennusteemme vuodelle 2019 on 3,2 MEUR. Apetit kertoi tuoretuoteliiketoiminnan myynnistä tiedotetun sopimuksenteon yhteydessä, että yritysjärjestelyllä arvioidaan olevan positiivinen vaikutus koko vuoden operatiiviseen liiketulokseen. Tämä voi arviomme mukaan tarkoittaa sitä, että vuoden 2019 ohjeistusta saatetaan korjata vielä tämän vuoden aikana tarkemmaksi, kun tuoretuoteliiketoimintaan liittyvä yritysjärjestely saadaan päätökseen H2’19:n aikana. Arviomme mukaan tuoretuoteliiketoiminnan vuotuinen liiketappion määrä on ollut merkittävä (yli 1 MEUR). Tulemme tarkentamaan ennusteitamme Q2-raportin jälkeen, kun saamme lisätietoa järjestelyn potentiaalisesta toteutumisajankohdasta sekä tuoretuoteliiketoiminnan tappion tarkemmasta kokoluokasta. 

Käy kauppaa. (Apetit)

Apetit on kasvisten ykkönen, vahvasti kotimaiseen ruoan alkutuotantoon toimintansa perustava elintarvikeyhtiö. Luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla terveellisiä, maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi sekä käymme viljakauppaa kansainvälisesti. Haluamme olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 283,1 297,8 305,1
- kasvu-% -9,2% 5,2% 2,5%
Liikevoitto (EBIT) -6,9 3,2 4,8
- EBIT-% -2,5% 1,1% 1,6%
EPS (oik.) -0,03 0,36 0,61
Osinko 0,40 0,40 0,50
P/E (oik.) -266,2 24,4 14,1
EV/EBITDA 15,5 4,1 3,2
Osinkotuotto-% 4,4% 4,6% 5,8%
Uusimmat ennusteet