Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Aspocomp Q1: Katseet eteenpäin

Analyytikon kommentti 28.04.2021 6:10 Aspocomp
Yhtiö: Aspocomp
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 4.80 EUR
Kurssi: 4.46 EUR
Kurssi hetkellä: 28.4.2021 - 5:55 Analyysi päivitetty: 11.3.2021

Aspocompin Q1-tulos oli surkea, mutta piirilevymarkkinan normalisoituessa ja koronapandemian vaikutuksien hälvetessä käänne on jo mahdollisesti käynnistynyt. Aspocomp ennusti kysynnän parantuvan kaikissa asiakassegmenteissä ja kertoi vasta lähivuosien näkymää tukevista merkittävistä projektisopimuksista. Eteenpäin katsottaessa tilanne ei vaikuta yhtään niin synkältä kuin takalasista, ja osakkeen arvostus on ensi vuoden ”ehjällä” tuloksella houkutteleva (P/E 9x). Osakkeen riskiprofiili on kroonisesti korkea, mutta riski/tuotto-suhde silti kohtuullinen. Toistamme lisää-suosituksemme ja nostamme tavoitehinnan 4,8 euroon (aik. 4,2 €).

Alkuvuosi meni penkin alle

Aspocompin Q1-tulos jäi alhaalle asetetuista odotuksista, kun kannattavuutta painoivat matalien volyymien lisäksi myös ennakoitua korkeammat ylläpitokustannukset ja alhaiset pikatoimitukset. Liikevaihto laski tasaisesti lähes kaikissa asiakassegmenteissä, ja kokonaisuudessaan laskua tuli 7 %. Poikkeuksena toimi teollisuuselektroniikka, joka kasvoi 22 %. Q1-liiketulos oli 0,5 MEUR pakkasella. Alkuvuosi tiedettiin vielä vaikeaksi, mutta tulos jäi jo valmiiksi alhaisista odotuksistamme (ennuste -0,3 MEUR) sekä erittäin heikosta vertailukaudesta (Q1’20: -0,4 MEUR). Yhtiön mukaan heikkoon liiketulokseen vaikuttivat alhaisen liikevaihtotason lisäksi epäsuotuisa tuotemix sekä laiterikoista ja ennakkohuolloista aiheutuneet normaalia korkeammat ylläpitokustannukset Oulun tehtaalla. 

Parempaa on luvassa

Vaikka Aspocomp toisti odotetusti varovaisen 2021 ohjeistuksensa, yhtiö ennusti näkymissään myös kysynnän parantuvan kaikissa asiakassegmenteissä. Vaikka parantuminen ei vaadi ihmeitä alkuvuoden tasolta, laaja-alainen elpyminen on mielestämme signaali siitä, että aasialaisten piirilevyjen massavalmistajien ylikapasiteettitilanne on alkanut purkautumaan. Toimitusajat olivatkin pidentyneet, mikä on Aspocompille odotettu positiivinen uutinen. Elektroniikan valmistusketju vaikuttaa normalisoituvan, joskin nyt pulaa on komponenteista, mikä on riski myös Aspocompille. Arviomme mukaan normaali markkinadynamiikka, jossa aasialaiset keskittyvät volyymivalmistukseen ja jättävät pienemmät sarjat Euroopasta paikallisten toimittajien kilpailtaviksi, on palaamassa markkinalle. Kilpailussa eurooppalaisia vastaan Aspocompin Oulun tehdas on hyvin kilpailukykyinen, mutta aasialaisia massavalmistajia vastaan tilanne on toinen. Tulevaisuuden ennusteemme ovatkin pitkälti muuttumattomia, sillä huomioimme Aspocompin saamat suuret projektisopimukset vielä erittäin varovaisesti.

Odotusarvo on edelleen positiivinen, vaikka riskit ovat korkeat

Aspocompin arvostuskuva on ristiriitainen, koska vuoden 2021 tuloksella nykyistä kurssitasoa ei voi perustella (P/E noin 18x). Jos kysyntätilanne ja negatiivinen tulostrendi kääntyvät loppuvuonna odotuksiemme mukaisesti, osakkeen arvostus on maltillinen (oik. P/E 2022e noin 9x) erityisesti huomioiden hyvät pidemmän aikavälin näkymät. Selkeä käänne on siis jo hinnoiteltu osakkeeseen, joten sijoittaja joutuu kantamaan riskiä käänteen realisoitumisesta. Mielestämme ensimmäiset positiiviset signaalit markkinatilanteen normalisoitumisesta on nyt kuitenkin nähty, ja olemme aiempaa luottavaisempia käänteen toteutumisen suhteen. Tämän takia olemme valmiita hyväksymään hieman aiempaa korkeamman arvostuksen, vaikka lähivuosien tuloskasvun kulmakerroin on edelleen epäselvä. Yhtiöllä on kuitenkin lupaavia kasvuaihioita eikä uusia investointeja ole vielä saatu hyödynnettyä, joten varaa parannuksiin on paljon. Kärsivällisyyttä tarinassa mukanaolo kuitenkin vaatii edelleen. 

Käy kauppaa. (Aspocomp)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 25,6 29,4 33,9
- kasvu-% -17,8% 14,5% 15,4%
Liikevoitto (EBIT) -0,1 1,8 3,4
- EBIT-% -0,5% 6,0% 10,1%
EPS (oik.) -0,06 0,24 0,48
Osinko 0,07 0,10 0,19
P/E (oik.) -63,0 18,5 9,3
EV/EBITDA 19,6 8,4 5,0
Osinkotuotto-% 1,8% 2,2% 4,3%
Uusimmat ennusteet

Aspocomp on vuonna 1999 perustettu piirilevy-yhtiö, joka tarjoaa korkealaatuista piirilevyjen suunnittelu- ja valmistuspalvelua. Yhtiö on toimialalla niche-toimija ja keskittyy strategisesti pikatoimituksiin sekä lyhyisiin tuotantosarjoihin. Yhtiön asiakkaita ovat tietoliikennejärjestelmiä ja -laitteita, auto- ja teollisuuselektroniikkaa sekä turvateknologian puolijohdekomponenttien testauksen järjestelmiä suunnittelevat ja valmistavat yritykset.