Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Bloomberg uutisoi perjantaina nimettömiin lähteisiinsä vedoten, että EKP on harkitsemassa pankeille voitonjaon sallimista vuoden 2021 alusta alkaen. EKP:n asettamalla väliaikaisella voitonjakokiellolla on pyritty tukemaan pankkien vakavaraisuutta ja luotonantokykyä koronakriisissä. Bloombergin lähteiden mukaan usea EKP:n valvontaelimen jäsen näkee voitonjakokiellon mahdollisen jatkamisen haitat hyötyjä suurempina. EKP on itse kertonut tarkastelevansa asiaa uudelleen Q4’20:llä.

Huhut pankkien voitonjaon sallimisesta eivät tulleet meille yllätyksenä, sillä talouskehitys on lähtenyt Euroopassa kesän jälkeen elpymään maltillisesti ja voitonjakokiellon pitkittämiselle on vaikea keksiä enää kovin kestäviä perusteita. Voitonjakokielto on saanut myös runsaasti kritiikkiä sen takia, että se koskee yhtä lailla niin heikossa kunnossa olevia Etelä-Euroopan pankkeja kuin vahvasti pääomitettuja Pohjoismaisia pankkeja. Käsityksemme mukaan euroalueella tiettyjen maiden viranomaiset ovat käyttäneet voitonjakokiellon suhteen myös paikallista harkintaa ja Bloombergin mukaan esimerkiksi Saksassa pienimmille ja tarpeeksi vakavaraisille pankeille ollaan sallimassa voitonjako jo Q4’20:llä.

Pidämme todennäköisenä, että EKP tulee ilmoittamaan voitonjakokiellon päättymisestä vielä loppuvuoden aikana. Seuraamistamme yhtiöistä voitonjakokielto koskee Aktiaa ja Sampoa välillisesti osakkuusyhtiö Nordean kautta. Pidämme tässä vaiheessa todennäköisenä, että sekä Aktia (enintään 0,63 euroa/osake) että Nordea (0,40 euroa/osake) tulevat jakamaan vuoden 2019 osinkonsa heti alkuvuodesta 2021. Olemme kommentoineet EKP:n pankeille asettamaa voitonjakokieltoa aiemmin täällä ja täällä.

Analyytikko / Kirjoittaja

Sauli Vilén

Sauli Vilén

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Matias Arola

Matias Arola

Analyytikko

Lisätiedot

Aktia Pankki on vuonna 1825 perustettu suomalainen finanssikonserni, joka tarjoaa asiakkailleen yksilöllisiä ratkaisuja laajasta pankki-, varainhoito- ja henkivakuutuspalveluiden valikoimastaan. Konsernin maantieteelliseen toiminta-alueeseen kuuluvat Suomen rannikko, pääkaupunkiseutu ja sisämaan kasvukeskukset.