Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Detection Technology
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 18.00 EUR
Kurssi: 19.70 EURKurssi hetkellä: 31.7.2020 - 7:11

Röntgenilmaisimien ratkaisutoimittaja Detection Technology (DT) julkaisee Q2-raporttinsa ensi tiistaina kello 9:00. Odotamme DT:n tuloksen laskevan selvästi vertailukaudesta koronapandemian iskettyä erityisesti yhtiölle tärkeisiin lentokenttien turvallisuusinvestointeihin. Tätä negatiivista vaikutusta kompensoi lääketieteen vahva kysyntä, koska CT-kuvantamista käytetään mm. Kiinassa COVID-19-viruksen aiheuttamien keuhkomuutosten toteamiseen. Yhteenlasketun vaikutuksen pitäisi silti olla negatiivinen ja ainakin Q1-katsauksessa DT:n näkymä vuodelle 2020 oli varsin synkkä. Paljon on muuttunut tämän jälkeen, joten katseet kääntyvätkin näkymiin ja yhtiön kommentteihin kysynnän kehityksestä eri alueilla sekä erityisesti Kiinassa.

Odotamme DT:n liikevaihdon laskeneen Q2:lla noin 7 % vertailukaudesta. Liikevaihtoa painaa arviomme mukaan erityisesti DT:lle tärkeän lentokenttäturvallisuuden heikkous. Lentosektori on suurimpien koronakärsijöiden joukossa, ja todennäköisesti kysyntä on normaalia alhaisemmalla tasolla vielä pitkään. Arviomme mukaan DT:n liikevaihdosta suhteellisesti suurempi osuus tulee lentosektorilta, mikä selittää yhtiön suhteellista heikkoutta verrattuna sektorin yleiseen kehitykseen. Näin ollen odotamme Turvallisuus ja Teollisuus (SBU) -liiketoiminta-alueen liikevaihdon laskeneen noin 18 %. Toisaalta Lääketiede (MBU) -aluetta tukee CT-kuvantamislaitteiden kysynnän oletettu vahva kasvu, ja ennustamme liikevaihdon kasvaneen noin 20 %. DT:n haasteena on, että SBU:n osuus liikevaihdosta oli ennen koronaa noin 2/3 ja MBU:n vain 1/3. Toisaalta yhtiölle tärkeä Kiina on selviytynyt koronapandemiasta länsimaita paremmin, vaikka maa ei ole tällä kertaa avannut elvytyshanoja lähellekään täysille. Kiinan elpyminen onkin DT:n kannalta kriittistä, kun länsimaissa koronapandemia aiheuttaa edelleen vastatuulta. Kokonaisuudessaan kysyntätilanteessa on paljon tuntemattomia osia, joten epävarmuus on korkealla. 

Tuloksen suhteen epävarmuus on vieläkin suurempi, varsinkin kun liikevaihtotaso vaikuttaa siihen merkittävästi. Jos liikevaihto laskee odotuksiemme mukaisesti, kannattavuus on väkisin paineessa. Yhtiö on oletettavasti jatkanut kokoluokkaansa nähden merkittäviä T&K-investointeja (Q1’20: 2,6 MEUR), minkä lisäksi uuden Wuxin tehtaan ylösajo on väkisin nostanut kiinteitä kuluja. Ennustamme Q2-liikevoiton laskeneen 3,0 MEUR:oon hyvästä vertailukaudesta (Q2’19: 4,6 MEUR), mikä tarkoittaisi yhtiölle maltillista 11,8 %:n liikevoittomarginaalia. Näkyvyys on kuitenkin niin heikko, että yllätykset molempiin suuntiin ovat hyvin mahdollisia. Konsensusodotukset ovat linjassa omien ennusteidemme kanssa, joskin hajontaa ennusteissa on normaalia enemmän.

DT arvioi Q1-katsauksen yhteydessä, että SBU-myynti laskee Q2:lla sekä koko vuonna 2020 turvallisuussegmentin vetämänä (teollisuuden arvioitiin kasvavan). Lisäksi yhtiö arvioi lääketieteen CT-kysynnän jatkuvan hyvänä ja MBU-myynti kasvaa sekä Q2:lla että H2’20:lla. Näkemyksemme mukaan kokonaismarkkinan tilanne on parantanut neljänneksen aikana, mutta lentoturvallisuuden osalta näkymä lienee edelleen vaisu. Tämä toki riippuu merkittävästi valtioiden toimista, joten tilanne ei ole mustavalkoinen. Lääketieteen puolella oletamme positiivisen näkymän olevan edelleen voimassa, joskin kasvun voimakkuutta on erittäin vaikea arvioida. Tällä hetkellä ennustamme DT:n liikevaihdon laskevan vielä hieman myös Q3:lla, mutta kääntyvän lievään kasvuun Q4:llä. Lisäksi näkymissä kiinnostavat myös yhtiön mahdolliset arviot ”paluusta normaaliin” turvallisuuspuolella sekä pidemmän aikavälin kysyntäajurien kehitys.

Käy kauppaa. (Detection Technology)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Strategi, seniorianalyytikko

Lisätiedot

Detection Technology on globaali röntgenilmaisimien ratkaisutoimittaja lääketieteen, turvallisuusalan ja teollisuuden sovelluksiin. Yhtiön liikevaihto oli 102 miljoonaa euroa vuonna 2019. Yhtiöllä on 280 asiakasta 40 maassa. Detection Technologyn palveluksessa on noin 500 henkilöä Suomessa, Kiinassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Yhtiön osakkeet on listattu Nasdaq First North Growth Market Finland -markkinapaikalle kaupankäyntitunnuksella DETEC. www.deetee.com

Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 102,5 97,8 115,1
- kasvu-% 9,1% -4,5% 17,6%
Liikevoitto (EBIT) 17,0 11,2 18,3
- EBIT-% 16,6% 11,5% 15,9%
EPS (oik.) 0,92 0,62 0,99
Osinko 0,38 0,38 0,38
P/E (oik.) 27,9 31,8 19,9
EV/EBITDA 17,5 17,5 12,0
Osinkotuotto-% 1,5% 1,9% 1,9%
Uusimmat ennusteet