Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Yhtiö: Detection Technology
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 24.00 EUR
Kurssi: 24.70 EUR
Kurssi hetkellä: 11.2.2020 - 6:52

DT:n Q4-tulos jäi selvästi odotuksista, vuoden 2020 näkymät eivät poistaneet korkeaa epävarmuutta ja yhtiö myös laski keskipitkän aikavälin kasvutavoitetta. Näkemyksemme mukaan DT:n seuraavan kasvuvaiheen pohjan rakentaminen vie aikaa aiempia odotuksiamme enemmän, minkä lisäksi Q1’20-tulos jäänee heikoksi koronaviruksen aiheuttaman markkinahäiriön takia. Olemme laskeneet lähivuosien ennusteita noin 12-13 %, ja osakkeen arvostustaso on edelleen noussut. Toistamme vähennä-suosituksemme ja laskemme tavoitehintamme 24,0 euroon (aik. 25,0 €).

Q4-tulos oli selkeä pettymys, jota pehmensivät kuitenkin poikkeukselliset erät

Q4-liikevaihto laski 2,5 %, mikä oli selkeä pettymys ja jäi myös yhtiön omista arvioista (kasvun piti olla positiivinen). Pettymys johtui Turvallisuus ja teollisuus -yksikön liikevaihdosta, joka kasvoi vain 6,0 % (Inderes ennuste +20 %). Käsityksemme mukaan osa pettymyksestä johtui siitä, ettei yhtiö saanut perinteisiä loppuvuoden tilauksia ja joitakin toimituksia myös siirtyi. Liikevaihdon mukana myös kannattavuus oli paineessa, ja kertaeristä puhdistettu liikevoittomarginaali oli 15,6 % (Q4’19: 19,2 %). Osa tästä oli odotettua T&K-kulujen kasvaessa (Q4’19: 10,6 % liikevaihdosta), mutta silti myös operatiivinen kannattavuus jäi selvästi odotuksista. Lisäksi tulokseen kirjattiin 0,7 MEUR negatiivisia kertaeriä, raportoitu liikevoitto oli lopulta vain 3,2 MEUR (ennuste 4,4 MEUR). Kokonaisuudessaan Q4-tulos jäi kauas odotuksista, mutta pettymystä pehmentävät monet jaksolle osuneet poikkeukselliset erät. Yhtiön varsinainen tuloskunto ei ole mielestämme juuri heikentynyt, vaan taustalla ovat arviomme mukaan enemmän kasvupanostukset.

Alkuvuosi on vaikea eikä myöskään lähivuosien kasvunäkymä vakuuta

DT:n alkuvuoden näkymää heikentävät koronaviruksen aiheuttamat haasteet Kiinassa, mitkä painavat ainakin tammi- ja helmikuuta. Tilanteen oletetaan kuitenkin normalisoituvan ja maaliskuun pitäisi olla jälleen vahva. DT arvioi H1’20-liikevaihdon kasvavan edellisvuodesta, mikä tulee SBU:n puolelta MBU-kysynnän ollessa edelleen pehmeä. Vuoden toisella puoliskolla tien pitäisi olla jälleen auki tuloskasvulle, mutta lähivuosien kasvunäkymä on silti suhteellisen vaisu. DT laski keskipitkän aikavälin kasvutavoitettaan >10 %:n tasolle (aik. >15 %), mikä kertoo mielestämme kasvutarinan välivaiheesta. DT on saavuttanut ydinalueillaan noin 20 %:n markkinaosuuden, minkä jälkeen markkinaosuuden voittaminen oletettavasti vaikeutuu painaen kasvua kohti markkinoiden noin 5 %:n kasvua. Toisaalta uudistetussa strategiassaan DT laajensi kohdemarkkinaansa mm. amorfiseen piihin pohjautuviin tasoskannereihin, mutta toistaiseksi DT:llä ei ole tarjontaa markkinalle. Tarjonnan ja aseman valtaaminen vaatii aikaa, kuten myös uuden monienergiateknologian kaupallistaminen. Olemme laskeneet lähivuosien tulosennusteita noin 12-13 %, mutta pidemmän aikavälin positiivinen näkymä ei ole kuitenkaan oleellisesti muuttunut, vaan enemmänkin siirtynyt.

Arvostus on venytetty historiallisilta tasoilta ja lähenee verrokkiryhmää

Osakekurssi laski eilen noin 8 %, mutta arvostustaso on silti noussut ennusteiden laskiessa. DT:n 2020e P/E-luku on nyt 24-25x ja nettokassan huomioiva EV/EBITDA-kerroin on jo 15x. Kertoimet ovat jo yli 30-50 % historiallisesti hyväksyttyjä tasoja korkeampia (toteutuneilla 17x ja 11x). Vaikka yhtiön tulostaso on tällä hetkellä suhteellisen vaisu ja voimme odottaa selkeitä tulosparannuksia lähivuosina, arvostus on tällä hetkellä venytetty korkealle. Toisaalta DT hinnoitellaan yhä enemmän verrokkiryhmän pohjalta, ja yhtiö on edelleen noin 5-10 % aliarvostettu suhteessa verrokkiryhmäänsä. Merkittävää nousunvaraa verrokkiryhmäkään ei kuitenkaan enää tarjoa. Pitkällä aikavälillä pidämme DT:tä edelleen houkuttelevana sijoitustarinana ja näemme yhtiöllä erittäin hyvät edellytykset luoda omistaja-arvoa, mutta emme pidä nykyistä riski/tuotto-suhdetta houkuttelevana ja odotamme parempia ostopaikkoja.

Käy kauppaa. (Detection Technology)

Analyytikko / Kirjoittaja

Juha Kinnunen

Juha Kinnunen

Osakestrategi, analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 102,5 112,7 128,5
- kasvu-% 9,1% 10,0% 14,0%
Liikevoitto (EBIT) 17,0 18,3 22,5
- EBIT-% 16,6% 16,2% 17,5%
EPS (oik.) 0,92 1,01 1,22
Osinko 0,38 0,44 0,52
P/E (oik.) 27,9 24,5 20,2
EV/EBITDA 17,5 15,1 12,5
Osinkotuotto-% 1,5% 1,8% 2,1%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Detection Technology on vuonna 1991 perustettu yritys, joka kehittää, valmistaa, markkinoi ja myy röntgenkuvantamislaitteisiin komponentteja ja järjestelmiä sekä kehittää niihin liittyvää teknologiaa. Yhtiön tuotteita käytetään lääketieteellisissä röntgenkuvantamislaitteissa sekä turvallisuuteen ja teollisuuteen liittyvissä röntgenkuvantamislaitteissa. Yhtiöllä on toimipisteet Suomessa, Kiinassa, Ranskassa ja Yhdysvalloissa. Tuotekehitys tapahtuu Suomessa, Kiinassa sekä Ranskassa, ja valtaosa valmistuksesta tehdään Kiinassa.