Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Tikkurila tiedotti sunnuntaina, että toimitusjohtaja Elisa Markula jättää yhtiön PPG:n julkisen ostotarjouksen toteuduttua. Oriola tiedotti tänään aamulla, että Elisa Markula on valittu Oriolan uudeksi toimitusjohtajaksi ja hän aloittaa tehtävässään myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana syksyllä 2021.

Elisa Markula toimi Tikkurilan toimitusjohtajana 2018-2021. Tikkurilalla oli Elisa Markulan aloittaessa taustallaan heikkoja vuosia, sillä epäonnistuneen ERP-uudistuksen, heikon liikevaihtokehityksen ja nousseiden raaka-ainehintojen takia yhtiön kannattavuus ja toiminnan tehokkuus olivat päässeet valahtamaan heikolle tasolle. Tikkurilalla oli hyvistä brändeistä ja vahvasta markkina-asemasta johtuen potentiaalia tehdä parempaa kannattavuutta, mutta se oli päässyt hautautumaan yhtiön kohtaamien erilaisten haasteiden alle. Elisa Markula teki vakuuttavaa työtä viedessään läpi Tikkurilassa ison muutosprosessin ja tehokkuusohjelman, joiden avulla yhtiön kannattavuus, kassavirta ja tase tervehtyivät merkittävästi. Pidämme Elisa Markulan valintaa Oriolan toimitusjohtajaksi positiivisena, sillä hänellä on hyvät näytöt Tikkurilan potentiaalin kaivamisesta esiin, minkä jälkeen Tikkurilasta käytiin useiden maalialan toimijoiden toimesta julkinen kilpakosinta ja yhtiö päätyi korkealla hinnalla uuden yhdysvaltalaisomistajan käsiin.

Oriola on mielestämme hieman samankaltaisessa tilanteessa nyt kuin mitä Tikkurila oli kolme vuotta sitten Elisa Markulan aloittaessa toimitusjohtajana. Oriolalla on taustallaan monta vuotta kestänyt heikko jakso, jonka aikana kannattavuus on pudonnut erittäin heikolle tasolle epäonnistuneen ERP-uudistuksen, Ruotsin apteekkimarkkinan kiristyneen kilpailutilanteen, Enköpingin automatisoidun jakelukeskuksen viivästyneen käyttöönoton, huonojen strategisten päätösten ja toiminnan heikon tehokkuuden takia. Oriola on ollut ilman varsinaista toimitusjohtajaa 1.2.2021 alkaen, kun yhtiön edellinen toimitusjohtaja Robert Anderson jätti tehtävänsä. Väliaikaisen toimitusjohtajan asemaa on hoitanut Oriolan hallituksen jäsen Juko Hakala.

Oriolan tiedotteessa todettiin, että liiketoiminnan tuloksellisuus ei ole viime vuosina ollut tyydyttävää ja Oriolan hallitus odottaa uudelta toimitusjohtajalta toimia, jotka parantavat kannattavuutta ja toiminnan tehokkuutta sekä luovat yhtiölle uusia mahdollisuuksia. Hallituksen mukaan nämä toimet voivat sisältää yritysostoja, -myyntejä tai muita strategisia järjestelyjä yhtiön päämarkkinoilla ja uuden toimitusjohtajan tulee vahvasti myötävaikuttaa tähän. Arviomme mukaan tämä voisi tarkoittaa esim. Ruotsin apteekkiliiketoiminnan myyntiä, missä Oriolan Kronans Apotek -ketju on jäänyt haastajan asemaan markkinan 3. suurimmaksi toimijaksi. Viimeaikainen apteekkiverkkokauppojen nousu ja Ruotsin apteekkimarkkinan kilpailutilanteen kiristyminen ovat tehneet ison loven Oriolan kannattavuuteen ja kaikkien suurimpien apteekkiketjujen kannattavuudet ovat valahtaneet trendinomaisesti alaspäin viimeisen 3-5 vuoden aikana. Ruotsin apteekkimarkkina huutaa kipeästi konsolidaatiota ja meidän mielestämme Kronans Apotek on selvä pelinappula potentiaalisissa tulevissa yritysjärjestelyissä. Oriolan vahvuudet ovat mielestämme muualla kuin vähittäiskaupassa, eikä heikkoon kuntoon päässeen taseen kanssa Oriolalla ole mahdollisuutta olla tässä konsolidaatiossa ostajan roolissa ilman merkittävää lisärahoitusta. 

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Kajaani

Petri Kajaani

Analyytikko

Lisätiedot

Oriola on vuonna 1948 perustettu lääkkeiden, terveys- ja hyvinvointituotteiden tukkukauppaan sekä vähittäismyyntiin erikoistunut yhtiö, joka toimii Suomessa ja Ruotsissa. Lisäksi yhtiö tarjoaa oman alansa asiantuntijapalveluita mm. lääkeyhtiöille ja apteekeille. Oriola Oyj on listattu Nasdaq Helsinki -pörssissä, ja sen pääkonttori sijaitsee Espoossa.