Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Yhtiö: Endomines
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 3.00 SEK
Kurssi: 3.18 SEK
Kurssi hetkellä: 5.10.2021 - 6:03

Endomines tiedotti maanantaina, että yhtiön Fridayn kaivoksen rikastamo (ml. murskaus, jauhatus sekä rikastus) on käynnistynyt. Rikastamo on saatu tuotantoon kuukauden sisällä alun perin suunnitellusta uudelleenkäynnistysajankohdasta. Fridayn kullantuotannon tehostaminen vuoden 2021 lopussa yhdessä Pampalo-kultakaivoksen käynnistyksen kanssa vuoden 2022 alussa tukee ja vahvistaa yhtiön kasvustrategiaa.

Käyttöönotto ja tuotannon tehostaminen Fridayn rikastamolla aloitettiin syyskuussa. Rikastamoa ajetaan nyt kahdessa vuorossa noin 16 tunnin sykleissä käyttöönoton hienosäätämiseksi. Tämän vaiheen jälkeen päästäneen vuoden lopulla tasaiseen 24 tunnin ajoon. Ensimmäinen kultarikastemyynti yhtiön välittäjälle H&H Metalsille on suunniteltu tapahtuvaksi marraskuun aikana.

Endomines tiedotti Fridayn kaivoksen louhinnan käynnistymisestä elokuussa, joten myös rikastamon käynnistyminen ja toimitusten aloittaminen syksyn aikana oli mielestämme hyvin odotettua, eikä tiedote aiheuta välittömiä muutospaineita näkemykseemme yhtiöstä. Endomines on ohjeistanut kuluvalle vuodelle noin 1500 unssin kullan tuotantoa ja myös ennusteemme ovat tällä tasolla. Lievästi aiemmista odotuksistamme myöhästyneen rikastamon käynnistymisen, loppuvuoden 16 tunnin päiväkäytön ja todennäköisesti köyhempien starttimalmien takia lyhyen ajan tuotantoennusteisiimme liittyy negatiiviselle puolelle painottuvia riskejä. Loppuvuoden volyymiä tärkeämpää toki on, että Endomines pystyisi varmistamaan ensi vuoden alkuun mahdollisimman hyvän ja puhtaan lähtökohdan (ts. täyden kapasiteetin).

Toimitusten käynnistyessä Endominesin alkaa kerryttää liikevaihtoa, mikä pienentää mielestämme hieman osakkeen riskiprofiilia, mutta tämäkin on ollut hyvin odotettua. Liiketoiminnan kassavirran kääntö plussalle vaatii arviomme mukaan kuitenkin lähellä täyttä kapasiteettia olevaa volyymiä sekä Fridayssa että Pampalossa, mihin Endominesilla on arviomme mukaan edellytyksiä yltää aikaisintaan ensi vuoden alkupuoliskon aikana. Fridayn ja Pampalon projektien pienehkön kokoluokan ja Endominesin kasvustrategian vaatimien tuntuvien investointien takia yhtiö tarvitsee arviomme mukaan kuitenkin ulkoista rahoitusta vielä jonkun aikaa investointien toteuttamiseen. Vaikka yhtiö on turvannut rahoitustarpeitaan kuluvan vuoden aikana useilla rahoitusjärjestelyillä, pidämme Endominesin riskiprofiilia edelleen korkeana johtuen rahoituksen hintaan liittyvästä epävarmuudesta sekä yhtiön varhaisesta kehitysvaiheesta.

Analyytikko / Kirjoittaja

Antti Viljakainen

Antti Viljakainen

Pääanalyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 13,1 20,6 204,7
- kasvu-% 117,2% 57,2% 893,0%
Liikevoitto (EBIT) -184,7 -123,9 2,9
- EBIT-% -1 409,0% -600,9% 1,4%
EPS (oik.) -1,50 -0,71 -0,03
Osinko 0,00 0,00 0,00
P/E (oik.) -2,0 -4,5 -98,6
EV/EBITDA -5,5 -35,2 22,0
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 0,0%
Uusimmat ennusteet

Endomines on vuonna 2005 kultakaivoksiin keskittynyt kaivosteollisuuden tuotanto- ja kehitysyhtiö (ns. junior mining company). Endomines-konserni koostuu Ruotsiin rekisteröidystä emoyhtiö Endomines AB:stä ja sen täysin omistamista suomalaisista ja yhdysvaltalaisista tytäryhtiöistä. Endominesin tavoitteena on hankkia poliittisesti vakailla alueilla olevia esiintymiä, jotka on mahdollista saada tuotantoon nopeasti ja rajoitetuin investoinnein.