Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Nokia
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 5.80 EUR
Kurssi: 5.40 EURKurssi hetkellä: 14.3.2019 - 8:04

Kiistely verkkolaitevalmistaja Huawein roolista Euroopan tietoliikenneinfrastruktuurissa jatkuu kuumana. Euroopan viranomaisten kerrotaan harkitsevan tällä viikolla voimaan astuneeseen kyberturvallisuuslakiin muutosta, joka laajentaisi lain edellyttämän sertifioinnin kattamaan 5G-verkot. Kyseinen muutos käytännössä sulkisi Huawein ulos 5G-markkinoilta johtuen säädöksistä, jotka rajoittavat kiinalaisten osallistumista kriittisiin infrastruktuurihankkeisiin, kertoo telealaa seuraava Lightreading-julkaisu.

Euroopan parlamentin mukaan sillä on edelleen ”syvä huoli” syytöksistä, joiden mukaan kiinalaisiin verkkolaitteisiin voisi liittyä takaportteja, jotka antavat Kiinan viranomaisille pääsyn yksityiseen eurooppalaiseen dataan. Tämän johdosta EU:n kyberturvallisuusvirasto on saanut komissiolta toimeksiannon valmistella uuden sertifioinnin varmistaakseen, että 5G-verkot kattavat korkeimmat mahdolliset turvallisuusstandardit.

Vakoiluhuolet keskittyvät kiinalaisiin valmistajiin, koska kiinalaisten lakien mukaan maan yritykset joutuvat tekemään valtion kanssa hyvin laajan määritelmän mukaisesti yhteistyötä, jos Kiinan kansallisturvallisuus sitä edellyttää. Huawein vastustajien mukaan se joutuisi luovuttamaan tietoja valtion näin pyytäessä.

Yhdysvallat on uhannut jakavansa niukemmin tiedustelutietoja Saksan kanssa, mikäli se ei sulje Huaweita pois maan 5G-markkinoilta. Saksa on luvannut kiristää turvallisuusvaatimuksiaan, mutta viimeisimmän päätöksen mukaan maa ei aio asettaa puhdasta kieltoa Huaweille.

Huawein puolustajina toimivat monet teleoperaattorit ympäri Eurooppaa. Niiden mielestä Yhdysvaltojen kampanjointi on poliittisesti latautunutta ja johtuu Kiinan teknologisen ylivoiman pelosta. Monet operaattorit ovat kehuneet Huawein teknistä edistyksellisyyttä. Operaattoreiden mukaan Ericssonilla ja Nokialla ei ole resursseja ja kyvykkyyttä korvata Huaweita, minkä takia Euroopan 5G-hankkeet viivästyisivät vuosilla. Lisäksi verkkotoimittajien vaihtaminen aiheuttaisi satojen miljoonien kustannukset operaattoreille. Huaweilla on vahva markkina-asema Euroopan tietoliikenneinfrastruktuurissa.

Euroopan parlamentissa tutkitaan myös vaihtoehtoa, jossa operaattoreiden olisi pakko käyttää useita verkkotoimittajia verkoissaan. Esimerkiksi Britanniassa harkitaan jo toimenpiteitä, jotka rajoittaisivat Huawein käytön 50 %:iin verkosta. Näiden kompromissiratkaisujen toteuttaminen ei todennäköisesti kuitenkaan tyydytä Yhdysvaltojen turvallisuusviranomaisia, jotka pyrkivät sulkemaan Huawein ulos koko Euroopasta sekä muista Yhdysvaltojen liittolaisvaltioista.

Huawein epäselvän tilanteen vaikutuksista Nokiaan ja Ericssoniin on vielä vähän muuta konkretiaa kuin se, että epävarmuus on jo jarruttanut jonkin verran verkkohankkeisiin liittyvää päätöksentekoa. On mahdollista, että poliitikot eivät saa asiaan nopeita ratkaisuja, mikä viivästyttää verkkohankkeita edelleen. Lyhyellä tähtäimellä kasvanut epävarmuus voi siis näyttäytyä jopa negatiivisina vaikutuksina Nokialle. Kaikki skenaariot ovat yhä mahdollisia. Lightreadingin tekemien haastatteluiden mukaan monet operaattorit ovat alkaneet jo rakentamaan varasuunnitelmia ja kasvattamaan komponenttivarastoja sen varalta, että Yhdysvallat asettaisi Huaweille komponenttien hankkimiseen liittyviä pakotteita.

Käy kauppaa. (Nokia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

CEO, analyytikko

Lisätiedot

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Asiakkaitamme ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, joiden verkoissa on yhteensä yli 6,1 miljardia käyttäjää, sekä yrityksiä yksityisellä ja julkisella sektorilla, jotka käyttävät ratkaisujamme parantaakseen tuottavuutta ja rikastuttaakseen asiakkaidensa elämää.

Tunnusluvut 2018 2019e 2020e
Liikevaihto 22 563,8 23 025,3 24 536,9
- kasvu-% -2,5% 2,0% 6,6%
Liikevoitto (EBIT) -59,0 840,3 2 384,7
- EBIT-% -0,3% 3,6% 9,7%
EPS (oik.) 0,23 0,27 0,41
Osinko 0,20 0,22 0,27
P/E (oik.) 21,9 20,3 13,0
EV/EBITDA 18,9 13,7 8,7
Osinkotuotto-% 4,0% 4,1% 5,0%
Uusimmat ennusteet