Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Yhdysvaltalaiset viranomaiset ovat valmiita tarjoamaan pääomia Nokialle ja Ericssonille, jotta ne pystyisivät kilpailemaan paremmin kiinalaisen Huawein ylivaltaa vastaan seuraavan sukupolven verkkoteknologioissa. Asiasta kertoi Financial Times viitaten nimettöminä pysyviin viranomaislähteisiin. Nokian ja Ericssonin tukeminen olisi osa kampanjointia, jolla Yhdysvallat pyrkii ehkäisemään erityisesti Huawein aiheuttamia turvallisuusriskejä.

”Jos emme toimi, Huawei voi olla pian ainoa vaihtoehto, jos haluaa rakentaa 5g-verkkoja”, yksi viranomaislähde kommentoi. Viranomaislähteen mukaan Huawei on yksi Yhdysvaltojen hallituksen suuria huolia tällä hetkellä. Huawein markkinaosuus globaaleilla operaattoreiden verkkolaitemarkkinoilla on tällä hetkellä 28 %. Yhdysvaltojen tilannetta vaikeuttaa se, ettei maassa ole mobiiliverkkojen rakentamiseen kykenevää yritystä. Nokian osuus markkinoista on 16 % ja Ericssonin 13 % markkinatutkimusyhtiö Dell’Oron mukaan.

Joidenkin viranomaisten mielestä paras keino jarruttaa Huaweita olisi tarjota yhtiön länsimaisille kilpailijoille Nokialle ja Ericssonille rahoitusta yhtä edullisilla ehdoilla, joilla Huawei saa Kiinan valtiolta rahoitusta. Maksuehdot operaattoreille ovat tärkeä kilpailutekijä verkkomarkkinoilla. Huawei on pystynyt historiassa kilpailemaan paitsi hinnoilla ja teknologialla, myös muita suotuisimmilla maksuehdoillaan. Pääsy edulliseen rahoitukseen tasoittaisi kilpailutilannetta Nokian ja Ericssonin näkökulmasta.

Yhdysvallat on myös selvittänyt kotimaisen kilpailijan synnyttämistä pyytämällä Oraclea ja Ciscoa rakentamaan kyvykkyys mobiiliverkkojen toimittamiseen. Molemmat yritykset ovat kuitenkin tyrmänneet ajatuksen liian aikaa vievänä ja kalliina vaihtoehtona. Aiemmin Huawei kertoi harkitsevansa 5g-toimintojen lisensointia kilpailijalleen selvitäkseen nykyisestä tilanteesta.

Yhdysvalloissa kartoitetaan myös vaihtoehtoa ohjelmistopohjaisista verkoista, jotka toimisivat standardilaitteistoilla. Esimerkiksi yhdysvaltalainen Altiostar toimittaa kyseisiä ratkaisuja. Mobiiliverkkojen toimiala ja sen standardit eivät kuitenkaan todennäköisesti ole vielä riittävän kypsiä ja operaattorit ovat vielä liian riippuvaisia verkkolaitetoimittajien teknologioista, jotta laajamittainen siirtymä ohjelmistopohjaisiin verkkoihin olisi mahdollista.

Nokia on maailmanlaajuisesti toimiva tietoliikennealan konserni. Yhtiöllä on kaksi liiketoiminta- aluetta. Nokia Networks valmistaa verkkolaitteita, kehittää niihin uusia ohjelmistoratkaisuja sekä myy teleoperaattoreille palveluja ja teknologiayksikkö hallinnoi yhtiön patentoimia keksintöjä sekä lisensoi ja kehittää niitä. Yhtiön juuret ovat Tampereella vuonna 1865 perustetussa puuhiomossa, joka yhtiöitettiin vuonna 1871 nimellä Nokia Aktiebolag. Nokian osake noteerataan myös New Yorkin pörssissä.