Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Etsi
Käyttäjätili

Hei!

Luo ilmainen tili jotta voit seurata yrityksiä, osallistua foorumin keskusteluun sekä kommentoida meidän sisältöä. Valitse sinulle sopivin tili.

Oliko sinulla jo tili?

Kirjaudu sisään

Huawein perustaja Ren Zhengfei pudotti eilen pienen uutispommin, kun se kommentoi Economist -lehdelle yhtiön harkitsevan 5g-toimintojen myyntiä länsimaiselle kilpailijalleen. Käytännössä Huawei antaisi kilpailijalle kertamaksua vastaan lisenssin käyttää sen 5g-patentteja, lisenssejä, ohjelmistokoodia, teknistä dokumentaatiota ja tuotanto-osaamista. Kaupan jälkeen ostaja saisi pääsyn muuttaa teknologian lähdekoodia, minkä tarkoitus olisi lieventää länsimaiden vakoiluhuolia. Huawei pitäisi itsellään olemassa olevat 5g-sopimuksensa ja jatkaisi omien 5g-tuotteidensa kehitystä.

Zhengfein yllättävä kommentti jättää valtavan määrän kysymyksiä avoimeksi. Yhtiö on määrätietoisesti rakentanut asemaa dominoivana 5g-toimijana, joten osittainen luovuttaminen kuulostaa erikoiselta niin Kiinan valtion kuin Huawein näkökulmasta. Samaan aikaan Zhengfei kuitenkin vakuuttaa, etteivät Yhdysvaltojen komponenttipakotteet ole haitanneet sen toimintaa ja yhtiö on varautunut tilanteeseen.

Tiettyjen 5g-toimintojen myynti ei myöskään välttämättä pysäyttäisi yhtiöön kohdistuvaa Yhdysvaltojen kampanjointia. Huawei on jo verkkotoimittaja useille merkittäville länsimaisille operaattoreille ja jatkaisi näiden palvelemista.

Nokian näkökulmasta suurin kysymys olisi tietenkin se, kuka olisi toimintojen ostaja. Vaihtoehtoja ovat käytännössä nykyiset vakiintuneet toimijat Ericsson ja Nokia tai uutta kilpailua markkinoille tuova haastaja. Jos kyseessä olisi uusi länsimainen haastaja, ostajan olisi erittäin vaikea kopioida Huawein menestystä pelkkää teknologiaa ja osaamista ostamalla, jos sillä ei ole vastaavaa globaalia toimituskyvykkyyttä ja suhteita operaattoreihin kuten Huaweilla. Nokia tai Ericsson ostajina herättäisi vastaavasti operaattoreissa merkittävää huolta kilpailun keskittymisestä kahden toimijan käsiin.

Nokia on maailmanlaajuisesti toimiva tietoliikennealan konserni. Yhtiöllä on kaksi liiketoiminta- aluetta. Nokia Networks valmistaa verkkolaitteita, kehittää niihin uusia ohjelmistoratkaisuja sekä myy teleoperaattoreille palveluja ja teknologiayksikkö hallinnoi yhtiön patentoimia keksintöjä sekä lisensoi ja kehittää niitä. Yhtiön juuret ovat Tampereella vuonna 1865 perustetussa puuhiomossa, joka yhtiöitettiin vuonna 1871 nimellä Nokia Aktiebolag. Nokian osake noteerataan myös New Yorkin pörssissä.