Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Markkinatutkimusyhtiö Dell’Oron raportin mukaan Huawei onnistui vuonna 2020 kasvattamaan selvästi verkkoliiketoimintansa markkinaosuutta länsimaiden asettamista poliittisista pakotteista huolimatta. Markkinaosuuden kasvu on tullut Kiinasta, missä paikalliset toimijat Huawei ja ZTE ovat hyötyneet maan suurista infrahankkeista. Huawein markkinaosuus vuonna 2020 kasvoi 31 %:iin, kun se oli 28 % vuonna 2019.

Nokian osuus heikkeni prosenttiyksiköllä 15 %:iin heijastellen erityisesti menetettyjä markkinaosuuksia Kiinassa. Yhtiö menetti markkinaosuutta prosenttiyksikön myös vuonna 2019. Nokian konversioaste 4g-sopimuksista 5g:hen on Q4’20-raportin perusteella ollut tähän mennessä noin 80 %. Yhtiö on siis menettämässä globaalisti lähes viidenneksen 4g-jalansijastaan teknologiasukupolven vaihdoksessa.

Viime vuosina verkkoyksikkönsä vahvaan iskukuntoon saaneen Ericssonin markkinaosuus on ollut kasvussa ja viime vuonna se nousi prosenttiyksiköllä 15 %:iin. Dell’Oron luvut kuvaavat teleoperaattoreiden infrastruktuurimarkkinaa kokonaisuutena. Tämän takia laajemmalla tuoteportfoliolla toimiva Nokia on Ericssonin kanssa edelleen tasoissa, vaikka 5g:ssä Ericsson on tällä hetkellä selvällä etumatkalla.

Dell’Oron mukaan verkkolaitemarkkina kasvoi viime vuonna 7 % 5g-syklin vetämänä, mikä oli nopeinta kasvua sitten vuoden 2011. Vahvasta vuodesta huolimatta markkinan arvioidaan kasvavan myös tänä vuonna 3-5 % kasvun ollessa kovinta Kiinassa. Dell’Oro on arvioinut Nokian mobiiliverkoille tärkeän radioverkkojen RAN-markkinan kasvavan tänä vuonna Kiinassa 4 %, Pohjois-Amerikassa 2 % ja Euroopassa 3 %.

 

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

Toimitusjohtaja

Lisätiedot
Atte Riikola

Atte Riikola

Analyytikko

Lisätiedot

Nokia on vuonna 1865 peustettu globaali suomalainen tietoliikennealalla toimiva yhtiö, jonka liiketoimintoihin lukeutuu teknologiakehitys ja sen lisensointi. Nokia kuuluu alansa suurimpiin yrityksiin ruotsalaisen Ericssonin ja kiinalaisen Huawein rinnalla. Nokian liiketoiminnot voidaan jakaa Nokia Networksiin ja teknologiayksiköihin. Nokia toimii lähes jokaisella mantereella ja sillä on maailmanlaajuinen johtoasema mobiili ja kiinteiden verkkojen infrastruktuurissa.