Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Kesla Q4: Ei vielä kiirettä kyytiin

Analyytikon kommentti 22.03.2023 8:35 Kesla
Yhtiö: Kesla
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 4.00 EUR
Kurssi: 4.09 EUR
Kurssi hetkellä: 22.3.2023 - 8:20 Analyysi päivitetty: 22.3.2023

Keslan Q4-raportti oli ainakin lievä pettymys. Tilauskertymä jäi ennusteestamme ja tuloskehitys oli heikkoa. Osinkoa ei jaeta, mikä sekin oli yllätys. Keslan vuosi on lähtenyt hyvin liikkeelle ja 2023-ohjeistus lupaa liikevaihdon ja tuloksen kasvua. Tilauskannan katteissa edelleen oleva paine, NOSTE-projektin tulosvaikutuksen viive sekä rahoituskulujen kasvu ovat kuitenkin johtaneet ennusteidemme leikkauksiin. Vielä vuoden 2024 kertoimilla osake on varsin täyteen hinnoiteltu. Säilytämme osakkeen vähennä-suosituksen sekä 4,00 euron tavoitehintamme.

Q4-numeroissa vähän ilonaiheita

Keslan Q4-tilauskertymä kutistui Venäjä eliminoituna -19 % v/v, mikä oli merkittävä pettymys odotettuamme selvää kasvua heikon vertailukauden jälkeen ja alustakonemarkkinan oltua hyvässä vedossa. Odotimme myös Keslan tekemistä hinnankorotuksista enemmän tukea tilauskertymään. Yhtiö itse ei viestinyt pettymystä, vaan puhui tilausvirran normalisoitumisesta. Q4:n liikevaihto oli vuoden takaisella tasolla ja hieman odotuksiamme parempi. Keslan mukaan asiakastoimitusviiveitä saatiin osin purettua komponenttipulan helpotettua. Q4:n liikevoittotaso jäi odotuksiammekin alemmaksi. Heikkoon kehitykseen vaikuttivat komponentti-inflaation ja omien hinnankorotusten välinen eriaikaisuus, komponenttipulasta johtunut kapasiteetin vajaakäyttö sekä useat kertaluonteiset erät. Hallituksen esitys, että osinkoa ei jaeta oli poikkeus takavuosien linjasta. Nyt kuitenkin emoyhtiön alhainen nettotulos ja konsernin koko vuoden 2022 heikko operatiivinen rahavirta laimensivat osingonjakohaluja.   

Tulosennusteissa edelleen aihetta varovaisuuteen

Kesla ohjeistaa vuodelle 2023 liikevaihdon kasvua, joka ainakin osittain perustuu vahvaan aloittavaan tilauskantaan. Kysyntä on alkuvuonna ollut hyvää kaikissa segmenteissä ja etenkin autonostureissa. Yhtiö odottaa vuonna 2023 myös liiketuloksen kasvua. Vaikka Kesla on vuoden 2021 jälkeen vienyt läpi jo 3-5 hinnankorotus-kierrosta (yhteensä yli +10 %), on nykyisen tilauskannan katteissa edelleen komponenttihinnoista johtuvaa painetta H1’23:lla. Tämä tekee edessä olevan tulosparannuksen kulmakertoimen arvioinnista hankalaa. Keslan keskeisten alustakoneiden markkinakasvuodotukset vuodelle 2023 ovat kauttaaltaan lähellä nollaa, mikä pitää odotukset tilauskasvusta maltillisina. Nykyinen -9 % v/v ennusteemme on ennallaan ja perustuu siihen, että vuoden 2022 vertailukohta oli ilman Venäjääkin varsin vahva. Myös vuosien 2023-2024 liikevaihtoennusteemme ovat lähes muuttumattomia kasvun ollessa noin 5-6 % p.a. Tulosennusteemme ovat aiempaa varovaisempia, sillä olemme lykänneet noin vuodella odotuksiamme NOSTE-investointihankkeen täysimääräisistä tulosvaikutuksista. Lisäksi olemme nostaneet ennusteitamme nettorahoituskuluiksi yhtiön velkamäärän kasvettua ja korkojen noustua.

Arvostuksessa entiset ongelmat

Emme edelleenkään näe Keslan osakkeessa selviä positiivisia lyhyen tähtäimen ajureita, sillä näytöt kohtuulliselle ja kohoavalle tulostasolle pääsemisestä puuttuvat vielä. Vuoden 2023 normaalia matalammasta tulostasosta johtuen Keslan osakkeen arvostustason arvioiminen on hankalaa. Tämä nostaa osakkeen riskitasoa ja edellyttää sijoittajilta pitkää tähtäintä. Kaikkiaan osake on varsin täyteen hinnoiteltu ja perustellun nousuvaran syntyminen edellyttäisi ennusteidemme selvää nostamista. Kokonaistuotto-odotus ei ole tällä hetkellä houkutteleva, verrokkihinnoittelu on vaativa ainakin 2023-kertoimilla ja nousuvara DCF-arvoon on melko kapea eli +12 %.

Käy kauppaa. (Kesla)

Analyytikko / Kirjoittaja

Erkki Vesola

Erkki Vesola

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2022 2023e 2024e
Liikevaihto 45,9 48,4 51,3
- kasvu-% 0,9% 5,5% 6,0%
Liikevoitto (EBIT) -1,3 1,1 2,3
- EBIT-% -2,9% 2,3% 4,4%
EPS (oik.) -0,26 0,17 0,47
Osinko 0,00 0,10 0,25
P/E (oik.) -15,9 24,3 8,8
EV/EBITDA 158,6 7,7 5,3
Osinkotuotto-% 0,0% 2,4% 6,1%
Uusimmat ennusteet

Kesla on vuonna 1960 perustettu metsäteknologian ja materiaalinkäsittelyn kehittämiseen, markkinointiin ja valmistukseen erikoistunut konepajakonserni, joka tuottaa asiakkaan alustaan integroituvia materiaalinkäsittelyratkaisuja. Yhtiön liiketoimintaalueita ovat traktorivarusteet, puunkorjuulaitteet sekä auto- ja teollisuusnosturit. Kaikki Keslan tuotteet valmistetaan Suomessa kolmessa tehtaassa. Keslan asiakkaita ovat loppuasiakkaat, teolliset asiakkaat sekä laitteiden jakelijat.