Keslan Q4-raportti oli ainakin lievä pettymys. Q3-raportin tapaan tilauskertymä jäi ennusteestamme ja tuloskehitys oli heikkoa. Positiivista oli kommentti tilausten palaamisesta ”normaalille tasolle”. Osinkoa ei jaeta, mikä sekin oli yllätys. 2023-ohjeistus oli suunnilleen odotettu, vaikka olisimme toivoneet vielä positiivisempaa näkemystä kannattavuuskehityksestä. Osakemarkkinoiden lievästi negatiivinen ensireaktio on perusteltu.
Komponenttien hinnat ja saatavuus edelleen riesana Q4:llä
Keslan Q4-tilauskertymä (11,1 MEUR) kutistui Venäjä eliminoituna -19 % v/v, mikä oli selvä pettymys odotettuamme 16,2 MEUR:a (+32 % v/v) heikon vertailukauden jälkeen. Olimme kuitenkin ilmeisesti yliarvioineet sekä kysyntävolyymin kasvun että tehtyjen hinnankorotusten vaikutuksen. Toisaalta nyt nähty tilauskertymä on tasolla, johon totuttiin eri kvartaaleilla vuosina 2018–2019. Vuoden lopun tilauskanta (37,0 MEUR) oli Venäjä eliminoituna +27 % vuoden takaista korkeampi, mikä antaa kuluvalle vuodelle kohtuulliset eväät.
Q4:n liikevaihto oli vuoden takaisella tasolla ja hieman odotuksiamme parempi. Keslan mukaan asiakastoimitusviiveitä saatiin osin purettua komponenttipulan helpotettua. Liikevoittotaso jäi kuitenkin odotuksiammekin alemmaksi. Heikkoon kehitykseen vaikuttivat 1) komponentti-inflaation ja omien hinnankorotusten välinen eriaikaisuus; 2) komponenttipulasta johtunut kapasiteetin vajaakäyttö sekä 3) joukko kertaluonteisia eriä, jotka olivat Venäjän luottotappiovaraus ja lopullinen luottotappio sekä toimitusjohtajan vaihdokseen liittyneet kulut. Näiden yhteisvaikutus oli Q4:llä -396 TEUR ja jos nämä kaikki eliminoitaisiin, olisi Q4:n oikaistu liikevoitto ollut +254 TEUR (marg. 1,7 %). Oheisessa taulukossa olemme kuitenkin oikaisseet vain 103 TEUR:n luottotappiovarauksen.
Hallituksen esitys, että osinkoa ei jaeta, oli poikkeus takavuosien linjasta, jossa osinkoa on jaettu varsin avokätisesti suhteessa tuloskehitykseen ja taseasemaan. Nyt kuitenkin konsernin emoyhtiön -950 TEUR:n nettotulos vuodelta 2022 lienee saanut hallituksen uusiin ajatuksiin.
Markkinavire on varsin hyvä, mutta ohjeistus väljä
Keslan mukaan kysyntä on alkuvuonna ollut hyvää kaikissa segmenteissä ja etenkin autonostureissa. Mielenkiintoinen oli Keslan toteamus, että yhtiö käy tällä hetkellä keskusteluja useiden maiden puolustusvoimien kanssa yhtiön saatua Suomen puolustusvoimilta 2,7 MEUR:n monitoimiperävaunutilauksen elokuussa 2022. Kesla ohjeistaa vuodelle 2023 liikevaihdon kasvua, joka ainakin osittain perustuu vahvaan aloittavaan tilauskantaan. Yhtiön mukaan Joensuun tehtaan (nosturit) vuoden 2023 kapasiteetista on myyty 75 % ja Kesälahden tehtaan (harvesterikourat, traktorin metsävarusteet) kapasiteetista 50 %. Kesla ohjeistaa vuodelle 2023 myös liiketuloksen kasvua ja tämä pätee sekä raportoituun että oikaistuun tulokseen. Vaikka Kesla on vuoden 2021 jälkeen käynyt läpi jo 3-5 hinnankorotuskierrosta (yhteensä yli +10 %), on yhtiön nykyisen tilauskannan katteissa kuitenkin edelleen komponenttihinnoista johtuvaa painetta H1’23:lla.
Kokonaisuus on vaisu
Kokonaisuus oli mielestämme vaisu tilauskertymän ja kannattavuuden jäätyä odotuksistamme. Osingostakaan ei saatu sijoittajille lohtua. Pahin lienee tilausten ja tuloksen kehityksen osalta nähty, mutta tulosparannuksen kulmakerroin on vielä varsin hankala arvioitava. Mielestämme lievästi negatiivinen osakkeen ensireaktio on tässä vaiheessa perusteltu.
Käy kauppaa. (Kesla)
