Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Mehiläinen ja LähiTapiola tiedottivat eilen solmineensa pitkäaikaisen strategisen kumppanuuden. Yhtiöiden tavoitteena on mahdollistaa entistä sujuvampi palvelu yhteisille asiakkaille ja kehittää uusia innovatiivisia vakuutus- ja terveyspalveluita suomalaisten valinnanvapautta täydentämään. Samalla LähiTapiola ostaa 10 %:n omistusosuuden Mehiläisestä. Yhtiöt eivät tiedottaneet kauppahintaa, mutta arvioimme 10 %:n siivun Mehiläisestä olevan noin 100 MEUR:n arvoinen. LähiTapiolan pääjohtaja Erkki Moisanderin mukaan yhtiö on myös kiinnostunut lisäämään omistustaan Mehiläisessä myöhemmässä vaiheessa, kun pääomasijoittajat luopuvat omistuksistaan.

Tiedotteesta mielenkiintoisen tekee se, että LähiTapiola on tällä hetkellä myös Pihlajalinnan suurin omistaja. Aiemmin LähiTapiola on ollut omistajana myös Diacorissa, jossa yhtiö kuitenkin myi omistuksensa keväällä tapahtuneen Terveystalo-Diacor-fuusion yhteydessä. Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää arvioi eilisen tiedotteen yhteydessä, että Mehiläisen osuus LähiTapiolassa vakuutettujen asiakkaiden terveydenhoidosta kasvaa sopimuksen kautta merkittävästi. Tämä puolestaan mahdollistaa lääkärikeskus- ja sairaalapalveluiden jatkuvan kehittämisen ja palveluverkoston laajentamisen uusille paikkakunnille.

Arviomme mukaan LähiTapiola tulee jatkossa tekemään yhteistyötä sekä Mehiläisen että Pihlajalinnan kanssa, mutta LähiTapiola haki Mehiläisen ympäri Suomea löytyvistä 290 yksiköstä etenkin valtakunnallista kumppania, kun Pihlajalinnan voi (ainakin vielä tässä vaiheessa) luokitella enemmän alueelliseksi kumppaniksi. LähiTapiola on näin ottanut terveydenhuoltoon laajentumisessaan selvästi erilaisen ns. ”kumppanimallin” verrattuna esimerkiksi OP:hen, joka on viime vuosina laajentunut terveydenhuoltomarkkinoille perustamalla omia Pohjola Sairaaloita.

Eilen julkaistu strateginen yhteistyö Mehiläisen ja LähiTapiolan välillä on markkinoiden isoista toimijoista arviomme mukaan eniten negatiivista Terveystalolle, jolta todennäköisesti suurin osa Mehiläisen lisääntyvästä asiakaskunnasta tulee. Tämän lisäksi pidämme uutista myös hieman negatiivisena Pihlajalinnalle, sillä pidimme aikaisemmin LähiTapiolan ja Pihlajalinnan yhteistyötä tiiviinä (joskaan ei eksklusiivisena). Nyt Pihlajalinna saa kilpailla monella paikkakunnalla LähiTapiolan kautta tulevista asiakkaista Mehiläisen kanssa, mikä voi hieman muuttaa markkinadynamiikkaa ja kiristää hinnoittelua. Emme kuitenkaan usko eilisellä tiedotteella olevan vaikutusta Pihlajalinnan suunnitelmiin kiihdyttää maantieteellistä laajentumistaan ja laajentua sote-uudistuksen alkuun eli vuoteen 2019 mennessä yli kymmenelle uudelle paikkakunnalle joko uusia toimipisteitä avaamalla tai yritysostoin. Näiden uusien keskusten tuottonäkymiin eilisellä tiedotteella voi kuitenkin olla pieni negatiivinen vaikutus matalampien käyttöastearvioiden kautta.  

Vakuutusyhtiöistä on selvästi tulossa Suomessa yhä suurempi osa terveydenhuoltomarkkinaa ja niitä mahdollisimman hyvin palvellakseen terveydenhuoltoyhtiöiden tulee pystyä tarjoamaan laaja maantieteellinen peitto ja palveluvalikoima, jotta ne pystyisivät olemaan houkuttelevin vaihtoehto kumppaniksi. Näyttää siltä, että Mehiläinen ja LähiTapiola ovat nyt tiivistämässä yhteistyötään. Pihlajalinnalla on tiivistä yhteistyötä LähiTapiolan lisäksi Fennian kanssa. OP:lla on oma Pohjola Sairaala-konsepti, joten seuraava luonnollinen askel mielestämme voisi olla siihen suuntaan, että IF ja Terveystalo alkavat tiivistää keskinäistä yhteistyötään.

Käy kauppaa. (Pihlajalinna)

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Kajaani

Petri Kajaani

Analyytikko

Lisätiedot

inderesTV

Pihlajalinna on vuonna 2001 perustettu yksityinen sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottaja. Yhtiö tuottaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita yksityishenkilöille, yrityksille, vakuutusyhtiöille ja julkisyhteisöille ja tarjoaa palveluita niin lääkärikeskuksissa ja terveysasemilla, hammasklinikoilla kuin sairaaloissakin eri puolilla Suomea.