Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Nokia on tukevasti mukana Kiinan 5g-markkinoilla yhtiön allekirjoitettua puitesopimukset maan kolmen suuren operaattorin kanssa. Kiina siirtyy laajamittaiseen verkon ylösajoon ensi vuoden aikana. Paikallinen media kirjoitti viime viikolla Ericssonin ja Nokian allekirjoittaneen sopimukset, ja Nokia vahvisti asian telealaa seuraavalle Lightreading -julkaisulle.

Nokian sopimukset ovat arvoltaan 2,2 miljardia dollaria ja kattavat 4g- ja 5g-tekniikkaa sekä laaja-alaisia verkkoratkaisuja. Sopimukset eivät ole sitovia, vaan ne tarkoittavat Nokian olevan käytännössä mukana prosessissa seuraavalla kierroksella, kun viralliset sopimukset allekirjoitetaan.

Ericssonin ja Nokian puitesopimukset voivat lieventää huolia siitä, että Kiina sulkisi länsimaisia toimittajia ulos markkinoiltaan Yhdysvaltojen Huaweille ja ZTE:lle asettamien pakotteiden johdosta. Nokia on kommentoinut Kiinan markkinan olevan haastava ja maan antavan kasvavaa tukea paikallisille verkkotoimittajille.

Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm kommentoi Kiinan vastaavan 60 % globaalista 4g-tukiasemien markkinasta, mikä tekee siitä kriittisen markkinan. Vastaavasti Nokian Rajeev Suri on kommentoinut Kiinan merkityksen alan voitoille olevan lähes merkityksetön. Nokian lähestyminen Kiinan markkinaan on selvästi Ericssonia varovaisempi.

Kolmen suuren kiinalaisen operaattorin käyttöön ottamien 5g-tukiasemien määrän arvioidaan nousevan 130 000 kappaleeseen tämän vuoden loppuun mennessä ennen kuin laajamittaiset hankkeet edes alkavat. Teknologisena johtajana pidetyn Yhdysvaltojen vastaava arvio vuoden lopussa on vain 10 000 kappaletta Bernstein Researchin mukaan. Huawein ja ZTE:n osuus Kiinan markkinasta on 60 %, mistä loppu jakautuu pääasiassa Ericssonin, Nokian sekä Nokia Shanghai Bell -yhteisyrityksen kesken.

Nokian kohdalla huolena etenkin Kiinan markkinalla ovat yhtiön kohtaamat siruongelmat, joiden takia yhtiön hankintakustannukset ovat 5g-tuotteissa rajusti koholla ja marginaalit paineessa. ZTE:n johtaja kommentoi aiemmin tällä viikolla Nokian olevan kaksi vuotta kilpailijoitaan jäljessä johtuen sen siruongelmista. Nokia on kommentoinut haasteiden helpottavan vuoden 2020 loppua kohden.

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

CEO, analyytikko

Lisätiedot

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Asiakkaitamme ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, joiden verkoissa on yhteensä yli 6,1 miljardia käyttäjää, sekä yrityksiä yksityisellä ja julkisella sektorilla, jotka käyttävät ratkaisujamme parantaakseen tuottavuutta ja rikastuttaakseen asiakkaidensa elämää.