Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.

Kiinan suurimmat operaattorit ovat jakaneet massiiviset 5G-sopimuksensa suosien vahvasti paikallisia toimijoita. China Mobilen, China Telecomin ja China Unicomin lähes 10 miljardin dollarin arvoisista sopimuksista 88 %:n osuus meni Huaweille ja ZTE:lle sekä pienelle paikalliselle CICT:lle.

Nokia jäi maailman suurimmalla 5g-tukiasemamarkkinalla kokonaan ilman sopimuksia. Tämä oli ennakoitavissa jo yhtiön alkuvuonna kertomista kommenteista liittyen Kiinan markkinaan, mutta uutinen on silti jälleen yksi ilmentymä yhtiön ongelmista. Ericsson nappasi länsimaisista toimijoista kohtalaisen 11,5 %:n osuuden, mikä heijastelee Ericssonin tavoitetta kasvattaa markkinaosuutta.

Nokia näyttää käytännössä putoavan pois Kiinan radioverkkojen markkinalta, mutta yhtiö myy Kiinan markkinalla lukuisia muita verkkotuotteita. Kiina on kannattavuudeltaan tunnetusti haastava markkina ja Nokian 5g-tuotteiden kustannuksiin liittyvät ongelmat olisivat todennäköisesti johtaneet siihen, että 5g-sopimuksiin osallistuminen olisi tullut yksinkertaisesti liian kalliiksi nykytilanteessa.

Kommentoimme alkuvuonna, että Nokian asema Kiinan 5g-markkinalla uhkaa jäädä olemattomaksi, millä on olennainen vaikutus verkkolaiteliiketoiminnan skaalaetuihin markkinan suuren volyymin takia. Lisäksi jalansijan menettäminen seuraavassa teknologiasukupolvessa globaalisti yhdellä tärkeimmällä markkinalla on pitkän aikavälin strategian kannalta mittava takaisku. Kun uusimmasta teknologiasukupolvesta putoaa kerran pois, on markkinalle vaikea palata enää takaisin.

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

Toimitusjohtaja

Lisätiedot

Nokia on vuonna 1865 peustettu globaali suomalainen tietoliikennealalla toimiva yhtiö, jonka liiketoimintoihin lukeutuu teknologiakehitys ja sen lisensointi. Nokia kuuluu alansa suurimpiin yrityksiin ruotsalaisen Ericssonin ja kiinalaisen Huawein rinnalla. Nokian liiketoiminnot voidaan jakaa Nokia Networksiin ja teknologiayksiköihin. Nokia toimii lähes jokaisella mantereella ja sillä on maailmanlaajuinen johtoasema mobiili ja kiinteiden verkkojen infrastruktuurissa.