Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.
Yhtiö: Nokia
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 3.00 EUR
Kurssi: 3.16 EURKurssi hetkellä: 29.4.2020 - 4:10

Nokia julkistaa Q1-raporttinsa torstaina noin klo 8.00. Tuloksen live-seuranta alkaa klo 7.55 inderes.fi-palvelussa sekä YouTube-kanavallamme. Nokialta on odotettavissa kautta linjan heikkoja lukuja ja yhtiön osaketta kannattelevat tällä hetkellä lähinnä yritysjärjestelyspekulaatiot. Nokialta on viimeisen vuoden ajan pintautunut jatkuvasti uusia ongelmia ja nyt toivotaan, että pajatso olisi tämän osalta jo tyhjennetty. Epävarmuustekijät markkinoilla ovat kuitenkin jälleen lisääntyneet alkuvuonna. Kosmeettinen ilonaihe torstaissa on se, että vertailukausi Q1’19 oli poikkeuksellisen heikko ja siten edellisvuoteen nähden luvuissa pitäisi näkyä parannusta.

Markkinatilanne verkkomarkkinoilla on ollut alkuvuonna vaisuhko ja koronapandemia on heikentänyt kuluvan vuoden markkinanäkymiä. Ericsson ja ZTE raportoivat pienestä vertailukelpoisen liikevaihdon laskusta ensimmäisellä neljänneksellä ja Huawein kasvu jäi prosenttiin. Länsimarkkinoilla 5g-investointeja lykkääntyy talouden epävarmuuden takia. Kiina vastaavasti painaa nyt kaasua 5g-hankkeissaan, mutta tältä 5g-markkinalta Nokia on tuoreimpien tietojen mukaan jäämässä kokonaan pois. Valopilkkuina Nokialle todennäköisesti ovat Pohjois-Amerikka sekä verkkotuotteista IP-reititys sekä optiset verkot.

Tulosodotuksemme Q1:n osalta ovat linjassa markkinaodotusten kanssa. Arvioimme raportoidun liikevaihdon kasvaneen 2 % ja olleen 5,1 miljardia euroa. Ei-ifrs liikevoiton odotamme konsensuksen tavoin nousseen 99 miljoonaan euroon edellisvuoden -59 miljoonasta eurosta. Technologies tekee ennusteessamme noin 300 miljoonan euron tuloksen, mistä verkkoyksikön tappiollisuus haukkaa ison siivun. Nokian ongelmat keskittyvät edelleen Mobile Access -liiketoimintaan, joka hautaa alleen muiden verkkoliiketoimintojen kohtalaisen hyvää kehitystä. Vertailukauden osalta on syytä huomioida, että vertailukaudelle Q1’19 osui projektiylityksiä, tuoteviivästyksiä ja muutenkin heikko myyntimix. Siten tuloksen parantuminen edellisvuodesta ei anna aihetta juhliin.

Nokia on pitänyt valtavirrasta poiketen ohjeistuksensa ennallaan myös pandemian puhkeamisen jälkeen. Tämä todennäköisesti osin heijastelee yhtiön jo alun pitäen varovaista ohjeistusta. Yhtiö arvioi vuoden 2020 ei-ifrs liikevoitto-%:n olevan 8-11 % (ennusteemme 8,6 %) ja ei-ifrs EPS:n 0,20-0,30 euroa (ennusteemme 0,22 euroa). Tuloksen pitäisi tänäkin vuonna painottua vahvasti viimeiselle neljännekselle. Liikevaihdon odotetaan kehittyvän vakaana pysyvän kohdemarkkinan mukaisesti oikaistuna Kiinan markkinasta. Ohjeistukseen tullaan todennäköisesti lisäämään useita uusia epävarmuustekijöitä, mutta sen ennallaan pysyminen olisi positiivinen uutinen.

Koronakriisin yli katsottaessa Nokian markkinan kasvufundamentit vahvistuvat ja Nokialla on myös useita vahvoja liiketoimintoja portfoliossaan. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin vaikea, kun yhtiö on samaan aikaan keskellä johtajavaihdosta, koronakriisiä sekä kriittistä teknologiasyklin taitetta. Lyhyellä aikavälillä huomio keskittyy koronan vaikutuksiin sekä siihen, ilmeneekö yhtiöltä vieläkin syvempiä operatiivisia ongelmia viimeisen vuoden aikana pintautuneiden lisäksi. Arviomme mukaan edessä voi olla vielä mittavia uudelleenjärjestelyitä ja yhtiön uudella johdolla on edessään todennäköisesti pitkä työ kestävän liiketoimintapohjan rakentamisessa, minkä takia olemme olleet varovaisia osakkeelle nostetta tuoneista ostospekulaatioista huolimatta.

Käy kauppaa. (Nokia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

CEO, analyytikko

Lisätiedot

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Asiakkaitamme ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, joiden verkoissa on yhteensä yli 6,1 miljardia käyttäjää, sekä yrityksiä yksityisellä ja julkisella sektorilla, jotka käyttävät ratkaisujamme parantaakseen tuottavuutta ja rikastuttaakseen asiakkaidensa elämää.

Tunnusluvut 2019 2020e 2021e
Liikevaihto 23 330,8 23 260,0 24 654,0
- kasvu-% 3,1% -0,3% 6,0%
Liikevoitto (EBIT) 485,6 938,2 1 460,5
- EBIT-% 2,1% 4,0% 5,9%
EPS (oik.) 0,22 0,22 0,29
Osinko 0,00 0,00 0,15
P/E (oik.) 14,8 14,1 11,1
EV/EBITDA 8,2 6,9 5,6
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 4,7%
Uusimmat ennusteet