Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kommentoi eilen illalla San Franciscossa järjestetyn sijoittajakonferenssin Q&A-tilaisuudessa näkemyksiä verkkomarkkinasta ja 5G:stä.

Surin mukaan 5G:n käyttöönotto on ollut nopeampaa kuin viime vuonna osattiin arvioida. Ensimmäiset investoinnit ovat käynnistyneet jo tämän vuoden aikana Yhdysvaltojen markkinalla. Ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä käynnistyy Korea ja toisen neljänneksen loppupuoliskolla 5G-investoinnit alkavat Kiinassa. Vuoden 2019 toisella puoliskolla seuraavat Japani, Australia, osa Lähi-Idän markkinoista sekä Pohjoismaat. Vuonna 2020 Surin arvion mukaan perässä tulevat isoista markkinoista Eurooppa ja Intia.

Ensimmäisessä vaiheessa operaattoreiden suurin kannustin investoida on se, että 5G:n avulla verkon kapasiteettia voidaan kasvattaa kustannustehokkaasti. Tiedon siirron kustannus verkossa on 5G-teknologialla 80-90 % edullisempaa kuin 4G:ssä. Lisäksi se parantaa tehokkuutta, kapasiteettia, verkon luotettavuutta ja pienentää viivettä. Alkuvaiheessa 5G on evolutiivista kehitystä 4G:stä ja operaattoreille lähinnä kustannustehokkaampi tapa rakentaa verkkoa, minkä takia se ei arviomme mukaan räjäytä verkkomarkkinoita kovalle kasvu-uralle. Suri kuitenkin uskoo 5G-syklin olevan elinkaareltaan pidempi kuin 4G.

5G:n pitkän ajan kasvupotentiaalista Nokialle iso osa nojaa siihen, että teknologian myötä syntyy yritysmarkkinaan uusia palveluita, joista operaattorit saavat uutta ansaintaa. Operaattoreilla on globaalisti ollut haasteita kasvattaa liikevaihtojaan ja kannattavuuksiaan, mikä jarruttaa niiden investointeja ja tekee operaattoreiden investointeihin nojaavasta kohdemarkkinasta Nokialle haastavan. 5G:ssä yritysmarkkinalle tarjottavat uudet sovellukset kuten yksityinen langaton verkko ovat keskeisessä roolissa uusien ansaintalähteiden löytämiseksi. Nokia itse tavoittelee pääsyä suuryritysmarkkinaan, missä se uskoo yksityisen 5G-verkon syrjäyttävän Wifi-teknologiaa yritysten erityisesti liiketoimintakriittisissä sovelluksissa. Suuryritysmarkkina vastaa noin 5 % Nokian liikevaihdosta, mutta se kasvaa operaattoriliiketoimintaa nopeammin ja marginaalit ovat vahvempia. 5G tarjoaa uusia kasvumahdollisuuksia tälle liiketoiminta-alueelle, joka hyödyntää samoja tuotteita kuin operaattorimarkkina.

Nokia hehkuttaa edelleen kokonaisvaltaisen ”end-to-end” -tuoteportfolionsa kilpailukykyä 5G-aikakaudelle siirryttäessä. Sen ansiosta asiakkaiden infrastruktuurin kompleksisuus pienenee, palvelut saadaan julkaistua nopeammin, verkko on luotettavampi ja elinkaarikustannukset pienemmät. Todellisuudessa operaattoreilla on myös vahva intressi vähentää niiden riippuvuutta yksittäisistä verkkotoimittajista, joten asia ei ole mielestämme niin mustavalkoinen. Radioverkkojen toimittajista (Nokia, Huawei, Ericsson, ZTE, Samsung) vain Nokialla ja Huaweilla on kyvykkyys toimittaa kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Valmistautuessaan 5G-aikaan operaattoreiden on jo nyt vahvistettava runkoverkkojaan ja liityntäyhteyksiä, jotta ne eivät toimisi pullonkaulana 5G-radioverkolle. Tämä tukee esimerkiksi Nokian IP-reititinten ja optisten verkkojen kysyntää. Siten 5G:n pitäisi vahvistaa Nokian asemaa muillakin markkinoilla kuin langattomissa verkoissa.

Käy kauppaa. (Nokia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

CEO, analyytikko

Lisätiedot

Luomme teknologiaa yhdistämään koko maailman. Nokialla on toimialan ainoa maailmanlaajuisesti saatavilla oleva kokonaisvaltainen valikoima verkkoratkaisuja, ohjelmistoja, palveluita ja lisensointimahdollisuuksia. Asiakkaitamme ovat viestintäpalvelujen tarjoajat, joiden verkoissa on yhteensä yli 6,1 miljardia käyttäjää, sekä yrityksiä yksityisellä ja julkisella sektorilla, jotka käyttävät ratkaisujamme parantaakseen tuottavuutta ja rikastuttaakseen asiakkaidensa elämää.

Tunnusluvut 2017 2018e 2019e
Liikevaihto 23 148,0 22 291,9 23 019,3
- kasvu-% -2,1% -3,7% 3,3%
Liikevoitto (EBIT) 15,4 -35,1 1 260,9
- EBIT-% 0,1% -0,2% 5,5%
EPS (oik.) 0,33 0,24 0,36
Osinko 0,19 0,21 0,24
P/E (oik.) 11,9 21,0 14,2
EV/EBITDA 10,0 18,9 10,4
Osinkotuotto-% 4,9% 4,1% 4,7%
Uusimmat ennusteet