Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Nokian konferenssipuhelu: Sanoista lukuihin

Analyytikon kommentti 29.04.2021 17:30 Nokia
Yhtiö: Nokia
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 3.60 EUR
Kurssi: 3.57 EUR
Kurssi hetkellä: 29.4.2021 - 17:15 Analyysi päivitetty: 19.3.2021

Kahvi on virrannut Nokia-päivänä yhtiön ilmoitettua erinomaisesta tuloksesta vastoin kaikkia varoittamiamme negatiivisia ennusmerkkejä. Nokian alkuvuodessa ei ollut nähtävissä mitään havaintoja hintaeroosiosta, markkinaosuuksien vuodosta, komponenttipulan vaikutuksista, kasvavien investointien tulosvaikutuksista tai Q1:n kausiluonteesta. Yhtiön konferenssipuhelun sävyssä ei myöskään välittynyt erityistä huolta näistä ajureista, joiden takia vuodesta 2021 pitäisi (tai piti) muodostua Nokian käännematkan perustanrakennusvuosi, jolloin tulos kyykkää tuntuvasti.

Rajeev Surin toimitusjohtajakauden aikana olin tottunut kirjaamaan pitkiä muistiinpanoja Nokian konferenssipuheluista, kun johto kävi varsin yksityiskohtaisesti läpi selityksiä heikoille tuloksille sekä luetteli ajureita, joiden avulla tulos kääntyy parempaan. Tällä kertaa muistiinpanoni jäivät jälleen selvästi lyhyemmiksi, kuten myös jäi yhtiön toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin 156 sanaan tiivistynyt katsaus osavuosiraportissa. Ilmeisesti yhtiön sijoittajaviestinnän painopiste on siirtymässä sanoista vahvemmin lukuihin.

Ensimmäisen neljänneksen lukuja kelpasi esitellä. Vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli 10,9 % (Q1’20: 2,4 %) ja liikevaihto kasvoi valuuttaoikaistuna 9 %. Yhtiön mukaan se on vankasti polulla saavuttaakseen strategiatavoitteen mukaiset kannattavuusluvut vuosille 2021 ja 2023. Ensimmäisen neljänneksen kannattavuusloikan perusteella voisi jopa ennakoida selvästi tätäkin parempaa. Mieleen hiipii pakostikin aiemmin nostamamme spekulaatio siitä, viritettiinkö viime syksynä odotukset tarkoituksella todella mataliksi, jotta uusi johto pääsisi nyt todennäköisemmin yllättämään positiivisesti. Taktisesti se olisi järkevä ja hyvä veto, koska Nokian pitää saada nyt positiivinen kierre käyntiin ja palautettua luottamus. Nyt tulosinfonkin tunnelmassa oli rentoutta verrattuna Lundmarkin ensimmäiseen raporttiin viime vuonna, jonka kohdalla aistittavissa oli jonkinasteinen huoli siitä, millaisessa kunnossa Nokia oli ja miten iso savotta uudella johdolla on edessä.

Neljänneksen ehdoton tähti oli Verkkoinfrastruktuuri -yksikkö, jonka liikevaihto kasvoi valuuttaoikaistuna huimat 28 % ja liikevoitto-% nousi 10,8 %:iin tappiollisesta vertailukaudesta. Myös yritysasiakasliiketoiminta oli vahvassa 18 % kasvussa. Teknologia teki odotetun vahvan tuloksen ja ylsi pieneen 6 %:n kasvuun. Myös Nokian ongelmayksikkö Matkapuhelinverkot menestyi odotuksia paremmin ja johdon kommentit radioverkkotuotteiden kilpailukyvyn parantumisesta olivat silminnähden optimistisia.

Rohkaisevaa Nokian ensimmäisen neljänneksen luvuissa on se, että vahvaan tulosylitykseen vaikutti nyt myös liikevaihdon kasvu. Yleensä kun Nokialta on nähty hyviä tuloksia, ovat ne liittyneet yksittäiselle neljännekselle osuneesta marginaaleille suotuisasta myynnin jakaumasta. Toki yhtiö kommentoi neljännekselle osuneen myös myötätuulta tuotejakaumasta ja alueellisen jakaumasta. Lisäksi Venture Fund -sijoitusten tuotot vaikuttivat positiivisesti tulokseen. Vertailukelpoinen liikevoitto 551 miljoonaa euroa oli kuitenkin nelinkertainen analyytikko-odotuksiin nähden.

Kun kausiluonteisesti vuoden yleensä heikoimman neljänneksen liikevoitto-% oli 10,9 %, niin herää kysymys, miksi koko vuodelta Nokia odottaa edelleen 7-10 %:n liikevoittoa? Syitä oli useita. Pohjois-Amerikassa hävityn Verizon-sopimuksen vaikutukset tulokseen voimistuvat vuoden loppua kohden. Komponenttipula aiheuttaa näkymiin epävarmuutta. Tuotekehitysinvestointeja tullaan kiihdyttämään loppuvuotta kohden. Myynnin jakauma ei välttämättä ole yhtä suotuisa tulevina neljänneksinä. Tästä huolimatta loppuvuoden kehityksen pitää olla verrattain huonoa, jotta liikevoitto jäisi alle 9 %:iin. Nokian posari loppuvuodelle on varmasti leivottuna markkinaodotuksiin viimeistään huomenna, kun analyytikot päivittävät mallejaan.

Nokian tähti on tällä hetkellä Verkkoinfrastruktuuri -liiketoiminta, joka pitää sisällään Alcatel-Lucentilta perittyjä liiketoimintoja, kuten Fixed Networks, IP Routing, Optical Networks ja Submarine Networks. Tämä yksikkö kasvoi vahvasti osin poikkeuksellisen heikon koronan runteleman vertailukauden johdosta. Markkinatrendit tällä liiketoiminta-alueella ovat kuitenkin nyt suotuisia. Operaattorit kasvattavat investointejaan infrastruktuuriin esimerkiksi kotona työskentelyn johdosta kasvaneen kapasiteetin kysynnän johdosta. Lisäksi Nokia näyttää saaneen tuoteportfoliotaan vahvistettua näillä tuotealueilla onnistuneesti. Yhtiön mukaan neljännes myös päättyi vahvaan tilauskirjaan.

Nokian kokonaisuus näyttää alkuvuoden perusteella paljon terveemmältä kuin olimme odottaneet. Teknologia-yksikkö on edelleen vahvassa kunnossa ja Verkkoinfrastruktuuri on osoittautumassa toiseksi vahvaksi tukijalaksi. Nämä kaksi vajaata puolikasta liikevaihdosta vastaavaa liiketoimintaryhmää yhdessä vahvistuneen kassatilanteen kanssa antavat Nokialle resursseja remontoida sen organisaatiorakenteet sekä kaksi muuta ongelmayksikköä kuntoon. Matkapuhelinverkoissa askelmerkit kurssin kääntämiseksi alkavat selkiytyä. Huomattavasti pienemmän Pilvi- ja verkkopalvelut -yksikön tilanne ja marginaalit ovat vielä mysteeri. Kokonaisuus näyttää kuitenkin lähteneen kulkemaan rivakasti kohti vuoden 2023 hillotolppaa.

Päivitetty analyysimme julkaistaan huomenna aamulla.

Käy kauppaa. (Nokia)

Analyytikko / Kirjoittaja

Mikael Rautanen

Mikael Rautanen

Toimitusjohtaja

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 21 854,1 21 247,8 21 693,1
- kasvu-% -6,3% -2,8% 2,1%
Liikevoitto (EBIT) 884,5 814,1 1 542,6
- EBIT-% 4,0% 3,8% 7,1%
EPS (oik.) 0,25 0,19 0,26
Osinko 0,00 0,00 0,13
P/E (oik.) 12,6 18,7 14,0
EV/EBITDA 8,0 9,5 6,6
Osinkotuotto-% 0,0% 0,0% 3,6%
Uusimmat ennusteet

inderesTV

Nokia on vuonna 1865 peustettu globaali suomalainen tietoliikennealalla toimiva yhtiö, jonka liiketoimintoihin lukeutuu teknologiakehitys ja sen lisensointi. Nokia kuuluu alansa suurimpiin yrityksiin ruotsalaisen Ericssonin ja kiinalaisen Huawein rinnalla. Nokian liiketoiminnot voidaan jakaa Nokia Networksiin ja teknologiayksiköihin. Nokia toimii lähes jokaisella mantereella ja sillä on maailmanlaajuinen johtoasema mobiili ja kiinteiden verkkojen infrastruktuurissa.