Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Oriola
Suositus: Vähennä
Tavoitehinta: 1.90 EUR
Kurssi: 1.77 EUR
Kurssi hetkellä: 5.10.2021 - 6:15 Analyysi päivitetty: 21.7.2021

Oriola tiedotti maanantaina, että yhtiö suunnittelee liiketoimintamallin uudistamista ja käynnistää yt-neuvottelut. Oriola yksinkertaistaa yhtiön prosesseja parantaakseen operatiivista tehokkuutta ja vähentääkseen kustannuksia kannattavuuden parantamiseksi. Tavoitteena on selkeyttää vastuita, lisätä läpinäkyvyyttä sekä vähentää organisaation monimutkaisuutta muuttamalla toimintamallia ja organisaatiorakennetta.

Oriolan tavoitteena on siirtyä maakohtaiseen organisaatioon, jossa nykyiset liiketoiminta-alueet Pharma ja Retail sekä Operations-toiminto yhdistyvät omiksi maantieteellisiksi liiketoiminta-alueiksi Suomessa ja Ruotsissa. Ruotsin apteekkitoiminta, joka palvelee suoraan kuluttajia Ruotsissa, jatkaa erillisenä liiketoiminta-alueena. Suunnitelmien mukaan uusi toimintamalli ja organisaatiorakenne olisivat voimassa vuoden 2022 alusta.

Oriola käynnistää yt-neuvottelut organisaation uudistamiseksi ja virtaviivaistamiseksi sekä kannattavuuden parantamiseksi. Neuvottelut koskevat noin 600 työntekijää Suomessa ja Ruotsissa (koko henkilöstömäärä kesäkuun 2021 lopussa oli 2768). Tuotannon työntekijät lääkejakelussa ja annosjakeluliiketoiminnassa, apteekkien henkilöstöpalveluiden työntekijät Suomessa sekä apteekkien työntekijät Ruotsissa jäävät neuvottelujen ulkopuolelle. Yhtiön alustavan arvion mukaan Oriolasta voi neuvottelujen tuloksena vähentyä enintään 130 työtehtävää, mikä vastaisi vähintään noin 7 MEUR:n vuotuisia kustannussäästöjä.

Oriolan oikaistu liikevoitto on viimeiset kolme vuotta junnannut paikoillaan ~20 MEUR:ssa (EBIT ~1 %), mikä on vain kolmaosa siitä, mitä yhtiö teki 2014-2016 aikana (~60 MEUR). Oriola on kulkenut viime vuodet vaikeudesta toiseen (epäonnistunut ERP-uudistus, Hehku-ketjun ylös- ja alasajo, Enköpingin jakelukeskuksen viivästyminen, Ruotsin apteekkimarkkinan siirtyminen verkkoon ja kilpailutilanteen kiristyminen jne.) ja toimintaan on kaivattu kipeästi ryhtiliikettä. Oriola ei ole viimeaikaisista yrityksistä huolimatta onnistunut parantamaan kannattavuuttaan ja reagointi markkinamuutoksiin on ollut hidasta. Useista tulospettymyksistä ja -varoituksista päätellen, johdolla on ollut viime vuosina turhan ruusuinen kuva markkinatilanteesta ja Oriolan kilpailukyvystä, eikä tulosluisuun olla suhtauduttu mielestämme riittävällä vakavuudella. Oriolan hallitus nimitti kesällä Elisa Markulan Oriolan uudeksi toimitusjohtajaksi. Markulalla on vahvat näytöt tuloskäänteestä edellisessä pestissään Tikkurilan toimitusjohtajana ja mielestämme Markulan valinta oli Oriolan nykyiseen tilanteeseen erinomainen. Markula aloitti Oriolan toimitusjohtajana 9.8. ja hänellä on selvästi Oriolan hallituksen antama laaja mandaatti parantaa toiminnan tehokkuutta sekä myötävaikuttaa yritysostoihin, -myynteihin tai muihin järjestelyihin. Oriolan johtoryhmässä on nähty syksyllä muitakin henkilövaihdoksia (mm. talousjohtaja ja Consumer-liiketoiminnan johtaja) ja mielestämme organisaatiota ravistellaan nyt tilanteen vakavuuden vaatimalla tavalla.

Nyt ilmoitetut toimenpiteet kannattavuuden ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi ovat ensimmäinen vaihe Oriolan muutosprosessissa. Oriola jatkaa kannattavuuden parantamiseen tähtääviä toimenpiteitä. Uskomme näkevämme yhtiöltä päivitetyn strategian, uudet taloudelliset tavoitteet sekä uusia kannattavuuteen tähtääviä toimenpiteitä vuoden loppupuolella järjestettävällä pääomamarkkinapäivällä.  

Käy kauppaa. (Oriola)

Analyytikko / Kirjoittaja

Petri Kajaani

Petri Kajaani

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2020 2021e 2022e
Liikevaihto 1 800,8 1 843,7 1 890,3
- kasvu-% 4,6% 2,4% 2,5%
Liikevoitto (EBIT) 20,4 19,1 29,7
- EBIT-% 1,1% 1,0% 1,6%
EPS (oik.) 0,07 0,07 0,09
Osinko 0,06 0,07 0,09
P/E (oik.) 29,1 25,1 19,6
EV/EBITDA 7,5 7,0 5,7
Osinkotuotto-% 3,2% 3,9% 5,1%
Uusimmat ennusteet

Oriola on vuonna 1948 perustettu lääkkeiden, terveys- ja hyvinvointituotteiden tukkukauppaan sekä vähittäismyyntiin erikoistunut yhtiö, joka toimii Suomessa ja Ruotsissa. Lisäksi yhtiö tarjoaa oman alansa asiantuntijapalveluita mm. lääkeyhtiöille ja apteekeille. Oriola Oyj on listattu Nasdaq Helsinki -pörssissä, ja sen pääkonttori sijaitsee Espoossa.