Copyright © 2021. Inderes Oyj. All rights reserved.
Käyttäjätili

Hei anonyymi!

Luomalla maksuttoman Inderes-tilin, pääset käsiksi Inderesin analyysiin, voit tilata suositun aamukatsauksen ja seurata sinua kiinnostavia yhtiöitä sekä keskusteluita.

Luo tili

Onko sinulla jo Inderes-tili?

Yhtiö: Oriola
Suositus: Lisää
Tavoitehinta: 2.30 EUR
Kurssi: 1.88 EUR
Kurssi hetkellä: 20.9.2022 - 4:49 Analyysi päivitetty: 7.8.2022

Oriola ilmoitti maanantaina, että se uusii organisaatiotaan ja johtoryhmäänsä, kun Ruotsin apteekkiliiketoiminta siirtyy uuteen yhteisyritykseen. Oriola odottaa edelleen tämän tapahtuvan lokakuun alkupuolella. Lisäksi Oriola kertoi lääkkeiden tukkukaupan olevan ydintoimintaansa. Muutokset eivät aiheuta välittömiä ennustemuutoksia, mutta näemme ne lievästi positiivisena.  

Maaorganisaatioista yhteen tukkukauppaorganisaatioon 

Oleellisin muutos uudessa organisaatiossa on se, että Oriolan muuttuessa pelkästään tukkukauppaan keskittyväksi yhtiöksi, se ei entiseen tapaan enää jakaudu ainakaan johtoryhmätasolla Suomen ja Ruotsin maaorganisaatioihin vaan koko konsernin laajuisten toimintojen mukaan. Tässä yhteydessä Ruotsin maajohtajaksi aiemmin nimetty Hannes Hasselrot siirtyy kaupalliseksi johtajaksi ja Suomen maajohtaja Anne Kariniemi jättää yhtiön. Oriola ei ilmoittanut mitään selkeää kustannussäästötavoitetta, mutta on selvää, että yhtiö pyrkii tällä toiminnan tehostamiseen. Oriolan raportointi säilyy ennallaan, sillä se siirtyi jatkuvien toimintojen (tukkukauppa) osalta yhteen segmenttiin jo tämän vuoden alusta. 

Muutos kuulostaa loogiselta, sillä Oriolan päämiehet eli lääkeyhtiöt ovat samoja molemmilla markkinoilla, ja liiketoiminta on Suomessa ja Ruotsissa hyvin samankaltaista. Tiettyjä synergioita markkinoiden välillä pitäisi siis löytyä. Toisaalta tukkutoiminta esim. logistiikkakeskusten, lainsäädännön ja asiakkaiden (apteekit) suhteen on paikallista eli synergiapotentiaalilla on myös rajansa. Toiminnan tehostaminen on kuitenkin Oriolan tuloksen pääajuri ja näemmä toimenpiteet sen eteen positiivisena. 

Strategiana näyttää olevan lääkkeiden tukkukauppaan keskittyminen 

Oriola on suunnitellut kertovansa uudistetun strategian ja taloudelliset tavoitteet sen jälkeen, kun Ruotsin apteekkien yhteisyritys aloittaa. Tässä tiedotteessa Oriola sanoo, että se sen ydintoimintoja ovat ”lääkkeiden tukkukauppa ja jakelu sekä asiantuntijapalveluiden tarjoaminen lääkeyrityksille” ja ”lisäksi Oriola tarjoaa edelleen kattavan valikoiman terveys- ja hyvinvointituotteita sekä annosjakelupalveluja”. Mielestämme tämä yhdessä organisaatiomuutoksen kanssa viittaa siihen, että yhtiön fokus on vahvasti lääkkeiden tukkukaupassa jatkossa eikä ainakaan lähivuosina nähdä avauksia uusille alueille. Sen sijaan ydintoiminnan ulkopuolelle jäävät terveys- ja hyvinvointituotteet sekä annosjakelu voisi nähdäksemme olla toimintoja, joista Oriola jossain vaiheessa luopuu. Yhtiö näyttäisi siis olevan edelleen karsimassa toimintojaan ja keskittymässä vahvasti vain lääkkeiden tukkukauppaan. Tämäkin on mielestämme hyvä suunta yhtiölle.  

Käy kauppaa. (Oriola)

Analyytikko / Kirjoittaja

Rauli Juva

Rauli Juva

Analyytikko

Lisätiedot
Tunnusluvut 2021 2022e 2023e
Liikevaihto 1 882,4 1 897,7 1 651,2
- kasvu-% 4,5% 0,8% -13,0%
Liikevoitto (EBIT) 20,5 51,9 30,2
- EBIT-% 1,1% 2,7% 1,8%
EPS (oik.) 0,09 0,11 0,13
Osinko 0,04 0,05 0,06
P/E (oik.) 21,3 16,8 14,6
EV/EBITDA 7,1 3,9 5,1
Osinkotuotto-% 2,0% 2,7% 3,2%
Uusimmat ennusteet

Oriola on vuonna 1948 perustettu lääkkeiden, terveys- ja hyvinvointituotteiden tukkukauppaan sekä vähittäismyyntiin erikoistunut yhtiö, joka toimii Suomessa ja Ruotsissa. Lisäksi yhtiö tarjoaa oman alansa asiantuntijapalveluita mm. lääkeyhtiöille ja apteekeille.