Copyright © 2019. Inderes Oy. All rights reserved.

Ponssen ja Keslan laajasti ymmärrettyyn verrokkirymään kuuluva Deere & Co julkisti perjantaina Q2-raporttinsa (helmi-huhtikuu). Raportin kiinnostavin osuus oli Deeren metsäkoneliiketoiminnan toteutunut kehitys ja markkinanäkymät. Näiden perusteella hyvin varovaiset odotuksemme kuluvan vuoden metsäkonemarkkinasta ovat edelleen aiheellisia. Hiljattain Ponsselle ja Keslalle päivittämämme ennusteet, suositukset (”vähennä” molemmille osakkeille) sekä tavoitehinnat (vastaavasti 20,00 ja 3,50 euroa) ovat ennallaan.

Deeren Construction & Forestry -yksikön (johon metsäkoneet kuuluvat) Q2-liikevaihto laski 25 % v/v 2256 milj. dollariin ja EBIT-marginaali romahti 11,6 %:sta 4,3 %:iin. Kyseessä oli siis todellinen mahalasku. Metsäkoneiden osalta Deere odottaa nyt vuoden 2020 markkinoiden laskevan 15-20 % v/v kun yhtiö vielä kolme kuukautta sitten odotti 5-10 %:n v/v laskua. Deeren mukaan metsäkonemarkkina romahtaa pahiten Pohjois-Amerikassa ja Venäjällä. Oma nykyinen ennusteemme tavaralajimenetelmän metsäkonemarkkinan laskusta tänä vuonna on -26 % v/v (4500 koneesta 3320 koneeseen) eli Deereäkin varovaisempi. Luvut eivät ole kuitenkaan yhteismitallisia, sillä Deeren ennusteeseen sisältyvät myös kokopuumenetelmän koneet, joita Ponsse ei valmista ja joihin myöskään Kesla ei toimita osia. Emme tässä vaiheessa muuta markkinaennustettamme, mutta on selvää että metsäkoneiden kysyntäennusteisiin liittyvät riskit ovat tällä hetkellä erittäin isoja ja siksi varovaisuus on tarpeen.

Uudet metsäkoneet vastaavat noin 65-70 %:sta Ponssen liikevaihtoa ja niihin toimitettavat laitteet (ajokone- ja harvesterinosturit sekä hakkuupäät) noin 25-30 %:sta Keslan liikevaihtoa.

 

Analyytikko / Kirjoittaja

Erkki Vesola

Erkki Vesola

Analyytikko

Lisätiedot

Ponsse Oyj on tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja teknologiaan erikoistunut yritys, jonka toimintaa ohjaa aito kiinnostus asiakasta ja tämän liiketoimintaa kohtaan. Yhtiö kehittää ja valmistaa kestävän kehityksen mukaisia, innovatiivisia puunkorjuuratkaisuja asiakastarpeiden mukaisesti. Metsäkoneyrittäjä Einari Vidgrén perusti yhtiön vuonna 1970, ja yhtiö on koko historiansa ajan ollut tavaralajimenetelmään perustuvien puunkorjuuratkaisujen edelläkävijä. Ponssen kotipaikka on Suomessa Vieremällä.